- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 listopada 2014, 17:12
Jak wiadomo zwykła mąka pszenna zbyt zdrowa nie jest. Kupilam wiec ostatnio pelnoziarnistą z Basi i powiem szczerze, ze jest paskudna i gorzka. Wczesniej mialam razową z Melvit czy czegos takiego i byla o wiele lepsza. Wiem, ze na rynku jest dosc spory wybór mąk ale potrzebna mi jedna a nie 10. Często robię omlety, naleśniki, pancakes itp, co polecacie? Zdarza sie tez, ze mielę po prostu platki owsiane, myslicie, ze to samo mozna z amarantusowymi albo kaszą gryczaną?
4 listopada 2014, 17:17
żytni chleb jest bardzo dobry i zdrowy, spróbuj. Tyle mogę powiedzieć na temat mąk, nie jem naleśników a omlety robię na jajku :)
4 listopada 2014, 17:18
Zadajmy sobie pytanie czym jest mąka razowa,żytnia,orkiszowa itp itd. Jest to odmiana pszenicy. Więc nazwana przez wszystkich dietetyków złe. Jest to mit, czy ty użyjesz typu 450 czy 2000 to jest jedynie różnica w ilości błonnika i niczego innego. Zadaj sobie też pytanie co to jest pełnoziarniste, jest to ryż brązowy, kasza gryczana, jęczmienna. Mąki,płatki,ryz biały NIE JEST PEŁNOZIARNISTY bo jest produktem przerobionym mechanicznie. Bardziej do typu mąki skup sie na zdrowych tłuszczach w diecie
4 listopada 2014, 17:20
Nie no wiadomo, ale chyba lepiej np zjesc bułke z mąki razowej od zwykłej kajzerki.
4 listopada 2014, 17:55
polecam owsianą i gryczną. Basia też mi nie smakuje. Zmielone płatki i kasza też mogą być.
4 listopada 2014, 21:57
Zadajmy sobie pytanie czym jest mąka razowa,żytnia,orkiszowa itp itd. Jest to odmiana pszenicy. Więc nazwana przez wszystkich dietetyków złe. Jest to mit, czy ty użyjesz typu 450 czy 2000 to jest jedynie różnica w ilości błonnika i niczego innego. Zadaj sobie też pytanie co to jest pełnoziarniste, jest to ryż brązowy, kasza gryczana, jęczmienna. Mąki,płatki,ryz biały NIE JEST PEŁNOZIARNISTY bo jest produktem przerobionym mechanicznie. Bardziej do typu mąki skup sie na zdrowych tłuszczach w diecie
Żyto nie jest odmianą pszenicy. To rodzaj zboża, tak jak pszenica, ale nie jej odmiana. ;)
Nie jestem pewna czy mąka żytnia będzie odpowienia do naleśników czy omletów. Chyba, ze o niższym typie. Do nalesnkow dobra jest maka kokosowa, ale jest dość droga, nawet gdy sama zmielisz wiórki kokosowe, i znacznie podnosi kaloryczność potraw.
Co do wyzszości mąki pełnoziarnistej to czytałam kilka artykułów, w których autorzy to dementują i przytaczają argumenty, ze produkty pełnoziarniste wcale nie są zdrowsze od białej mąki pszennej, a wręcz mogą szkodzic i powodowac przykre dolegliwości.
5 listopada 2014, 22:31
Zadajmy sobie pytanie czym jest mąka razowa,żytnia,orkiszowa itp itd. Jest to odmiana pszenicy. Więc nazwana przez wszystkich dietetyków złe. Jest to mit, czy ty użyjesz typu 450 czy 2000 to jest jedynie różnica w ilości błonnika i niczego innego. Zadaj sobie też pytanie co to jest pełnoziarniste, jest to ryż brązowy, kasza gryczana, jęczmienna. Mąki,płatki,ryz biały NIE JEST PEŁNOZIARNISTY bo jest produktem przerobionym mechanicznie. Bardziej do typu mąki skup sie na zdrowych tłuszczach w diecie
Majorek, bzdury piszesz, kompletnie pierniczą Ci się gatunki i jednocześne mylisz je ze sposobem przemiału.
Żyto to żyto, pszenica to pszenica - oba gatunki są zbożami, ale żyto NIE JEST pszenicą. Pszenicą jest np.:orkisz, płaskurka, samopsza, durum, ale NIE żyto.
Mąka pełnoziarnista: z przemiału całego ziarna (niezależnie od tego jakie zboże) - typ 2000. Mąka razowa (niezależnie od tego jakie zboże)- mielona raz, gruby przemiał - typ 2000. Mąka graham - typ 1850 (wyłącznie pszenna), ziarno częściowo pozbawione łuski, drobno mielone, po przemiale dodane otręby, ale w sumie jest ich mniej, niż przy pełnym przemiale. Niższe typy to mąki częściowo lub całkowicie pozbawione łuski i zarodka, najniższe typy to wyłącznie samo bielmo.
Czym innym jest produkt pełnoziarnisty, a czym innym oczyszczony, czy polerowany (jak choćby biały ryż) - pełnoziarnisty, to taki, do którego wytworzenia użyto całego ziarna, niezależnie od tego, czy zostało ono zmielone (mąka), zmiażdżone (płatki), czy łamane (niektóre kasze). Ziarno nie poddane żadnej obróbce jest po prostu ziarnem (hehehe ziarno pełnoziarniste, masło maślane)
To nie jest wyłącznie różnica w ilości błonnika. ale przede wszystkim w mikroelementach.
Avee94 - w szczególnych przypadkach tak, ale dotyczy to osób z konkretnymi schorzeniami układu trawiennego.
Edytowany przez kutkutdak 5 listopada 2014, 22:35