Temat: Ciasto;)

Hejka kochani;)

Czy macie jakiś przepis na ciasto które wyrośnie tak duze że będe go mogła przekroić na trzy części???

Dziękuje z góry;**

Biszkopt :) mojej babci :D
Przepis na dużą blachę:)

8jajek
24dag cukru
24dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

W stalowej /metalowej misce roztrzepujesz jajka wraz z cukrem , następnie miskę kładziemy na garnku w którym wcześniej zagotujemy wodę - i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści  , tylko należy uważąć,żeby jajka się nam nie ściely.
Gdy cukier się rozpuści, sciagamy miskę z garnka... i ubijamy poki masa nie stanie się zimna.
Do powstałej masy dodajemy makę i proszek do pieczenia.
Przelewamy do formy wczesniej wysmarowanej margaryną i opruszoną bułką tartą.
Pieczemy ok 30min w temp 180st

Smacznego :)
może biszkopt? z kilku porcji? ;pp
No właśnie chyba biszkopt jest najlepszym wyjściem.
biszkopt bedzie najlepszy . i wtedy bedziesz mogła sobie czym bedziesz chciała go przełozyc. np: kremem , dzemem itp. :)
a na jaką blaszkę? średnicę? bo z 8 jaj jest wielki!
zrob z 5-6 jaj na blaszce okraglej . tzn tortownicy . :)
ja ostatnio zrobiłam biszkopt z 4 jaj i wyrósł pięknie, mogłam przeciąć go na 3 części,
bo zrobiłam na 2 i wyszło sucho bo była tam tylko pianka z mandarynkami. piekłam w tortownicy


Djabeuu ale smaka narobiłaś:) tak biszkopt ja robie z 8 jaj ostatnio przekładałam kokosowym kremem z budyniu i wiórek kokosowych:)
jej z 8 to byłyby jakiś wielkolud dosłownie! ja raz zrobiłam z 3, a ten na zdjęciu z 4.
a z 3 wyszedł mi taki:

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.