Temat: Porównanie wód mineralnych niegazowanych

Witam,

jak powszechnie wiadomo na naszym rynku jest bardzo wiele wód mineralnych niegazowanych, więc chciałbym dokonać porównania wszystkich, tak móc wybierać świadomie, a nie na podstawie reklam.
Mam do Was prośbę, każda z Was pewnie pije jakąś wodę, więc fajnie byłoby jakbyście napisały następujące informację o swojej wodzie:
(wszystkie informacje powinny znajdować się na etykiecie)

1. Nazwa
2. Ujęcie - wydaje się, że to mało ważny szczegół, ale może się okazać, że 2 wody wydobywane są z tego samego ujęcia
3. Suma rozpuszczonych składników mineralnych w mg/l
4. Ilość poszczególnych składników: kationów (wapniowy, sodowy, magnezowy, potasowy) i anionów (wodorowęglanowy, siarczanowy, chlorkowy, fluorkowy). Pewnie nie każdy producent będzie podawał wszystkie te wartości albo podaje jeszcze inne.
5. Dostępność - czy woda jest ogólnodostępna we wszystkich sklepach czy np. jest produkowana dla jakiejś sieci typu Biedronka.
6. Cena - najlepiej podawać cenę za butelkę za 0,5 L. Jak ktoś akurat ma większa to niech poda tą większą z zaznaczeniem np. że cena dotyczy 1,5 L.

Na podstawie tych danych będę mógł wykonać tabelkę i zobaczymy jak będzie wyglądało porównanie. :)

1. Żywiec Zdrój
2. Pilsko w Jeleśni k. Żywca
3. 232 mg/dm3
4. anion wodorowęglanowy 136,24 mg/dm3
    anion fluorkowy 0,07 mg/dm3
    kation magnezowy 5,52 mg/dm3
    kation wapniowy 42,62 mg/dm3
    kation sodowy 9,73 mg/dm3
5. Ogólnodostępna
6. 1,59 zł za 0,5 l
1. Muszynianka wysokomineralizowana
2. Odwiert w Muszynie, Miliku, Anrzejówce
3. 1952,7 mg/l
4. anion wodoroweglanowy 1477.5 mg/l
    anion siarczanowy 28.0 mg/l
    anion chlorkowy 14.0 mg/l

    kation magnezowy 130.0 mg/l
    kation wapniowy 205.0 mg/l
    kation sodowy 88.0 mg/l
    kation potasowy 10.2 mg/l
5. ogolnodostepna
6. 2.60 za 1.5 l lub 1.90 za 0.6

w Muszyniance wartosci anionow i kationow podawane sa w mg/l a w Żywcu mg/dm3.
mg/l i mg/dm3 to to samo. Juz dodaje te wody do tabelki i czekam na jeszcze :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.