- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 grudnia 2010, 10:34
28 grudnia 2010, 11:05
28 grudnia 2010, 11:14
28 grudnia 2010, 11:17
28 grudnia 2010, 11:24
28 grudnia 2010, 11:24
28 grudnia 2010, 11:26
28 grudnia 2010, 12:43
28 grudnia 2010, 13:52
29 grudnia 2010, 10:05
Sezony występowania: Nasiona rzeżuchy w warunkach domowych możemy sadzić właściwie przez cały rok.
Rozmiar: Kiełki wyrastają na wysokość do 5-6cm.
Smak: Ma wyraźny, ostry, piekący smak.
Zapach: Zapach rzeżuch jest świeży i aromatyczny.
Ocena świeżości: Świeże kiełki najłatwiej poznać po kolorze. Najlepsze są intensywnie zielone, gdy zaczynają żółknąć oznacza to, że prawdopodobnie zbyt długo zwlekaliśmy z ich obcięciem. Proste, sprężyste kiełki są oznaką świeżości.
Sposób przygotowania: Posiane na gazie lub ligninie nasiona kiełkują bardzo szybko i po kilku dniach osiągają pożądaną wielkość. Wystarczy je obciąć, możliwie najbliżej podłoża.
Sposób przechowywania:
Kiełki rzeżuchy najlepiej spożywać zaraz po obcięciu. Można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.
ZASTOSOWANIE : jako dodatek do kanapek, sałatek, twarogu, można jeść oddzielnie nie łącząc z niczym innym :)