Temat: Akcja - KIEŁKI!

Witam dziewczyny i chłopcy!

Chciałabym nakłonić Was do hodowli domowych kiełek. Sprawa jest banalnie prosta, a smakoszy tych malutkich roślinek jest wielu.
Dla zachęcenia napiszę, że kiełki wyhodowane w domu są o niebo lepsze i zdrowsze niz kupione w supermarkecie - ścięte świeżo maja wiecej składników niż te które leżą pare dni w lodówce w sklepie a wcześniej w chłodni.

 Hodowla trwa srednio 3-4 dni (krótko?długo?)

Nasiona są do kupienia w supermarketach, sklepach ogrodniczych, wysyłkowych czy poprostu dla leniwych ;) na allegro.
Hodować można w słoikach lub specjalnych kiełkownicach - polecam! (koszt 25zł a w tym samym czasie można hodować kilka odmian kiełek na raz!)


Hodowla w takim pojemniku jest prosta i ogranicza się do codziennego wlania wody ok 330ml i wylania gdy woda zleci do ostatniej kondygnacji.

Polecam serdecznie kiełki słonecznika i kukurydzy :]

Chetnych do zabawy zapraszam... i podaje link gdzie dowiecie się nieco więcej na temat..
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/porady-i-ciekawostki/kie%B3ki-%11-witaminowa-bomba-zdrowia.html
a powiedz, jakie kiełki polecasz ? mi w smaku zupełnie nie pasuję fasola mung :/ fuj dla mnie zbyt specyficzny gorzkawy smak (albo coś źle robie)
to na ostatnim zdjęciu koło słonecznika to rzeżucha ?

Mniam mniam... słonecznik króluje! :)

Niektóre kiełki, np. fasoli mung, przed podaniem trzeba podgrzać, kilka minut na patelni na wolnym ogniu. Tracą wtedy goryczkę :)

Ja uwielbiam rzeżuchę i kiełki rzodkiewki i kiełkuję prawie cały rok naokrągło.


Przymierzam się do tego. A gdzie można kupić kiełkownicę?
najłatwiej i najszybciej na allegro :) w zestawie z nasionami można kupić kiełkownice... wychodzi wtedy nieco taniej niż jakbyś miała kupować oddzielnie... a zestaw to świetny sposób do wypróbowania różnych kiełek i sprecyzowania które są dla Ciebie naj...

Diamandka


dzięki za radę... nastepnym razem wypróbuję ten trik ;)
Na Allegro i w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Ja mam kiełkownicę juz 12 lat i ciągle mi służy :) Wodę, która się zbiera w dolnym pojemniczku można wykorzystać do podlewania kwiatów.
Dobra, to poszukam i też dołączę, bo lubię kiełki : )
A co powiecie o tych kiełkach ze sklepu? Sama kupuję te typowe na patelnie, albo np kiełki brokuła bądz rzodkiewki. Dodaję je zawsze do warzyw na patelnię i surówek ;-) Chyba też są równie zdrowe, prawda?

sevee

jasne, że zdrowe... Ale kupione w sklepie nie są świeże... a hodowane w domu - ZAWSZE bo sama je zbierasz i raz dwa trafiają do słatki. A wiadomo że warzywa które trochę "leżakują" tracą cenne składniki i z kiełkami jest tak samo...
Więc jeżeli masz możliwość to zainwestuj i spróbuj sama wyhodować.. myślę, że wychodzi taniej no i zawsze masz dostępne :) a w sklepie często się zdarza że czegoś nie ma :/

Postaram się co jakiś czas pisać o konkretnych kiełkach, ich właściwościach, hodowli i zastosowaniu :)

RZEŻUCHA ( Pieprzyca siewna)



Rzeżucha jest krewniaczką kapusty. Zawiera tylę wapnia co mleko ok 120mg/100g, wit C 60mg/100g - odpowiednik szklanki świeżego soku z pomarańczy. Wzmacnia kości i zęby, wspomaga pracę mieśni i polepsza metabolizm tłuszczów i cholesterolu..
Zawiera dużą dawkę jodu co sprzyja pracy tarczycy, a ta podkręca tempo przemiany materii, zawartość chromu stabilizuje cukier we krwi.
Poprawia stan włosów i skóry dzięki zawartości wit C, folianom i siarki.

Sezony występowania: Nasiona rzeżuchy w warunkach domowych możemy sadzić właściwie przez cały rok.

Rozmiar: Kiełki wyrastają na wysokość do 5-6cm.

Smak: Ma wyraźny, ostry, piekący smak.

Zapach: Zapach rzeżuch jest świeży i aromatyczny.

Ocena świeżości: Świeże kiełki najłatwiej poznać po kolorze. Najlepsze są intensywnie zielone, gdy zaczynają żółknąć oznacza to, że prawdopodobnie zbyt długo zwlekaliśmy z ich obcięciem. Proste, sprężyste kiełki są oznaką świeżości.

Sposób przygotowania: Posiane na gazie lub ligninie nasiona kiełkują bardzo szybko i po kilku dniach osiągają pożądaną wielkość. Wystarczy je obciąć, możliwie najbliżej podłoża.

Sposób przechowywania: Kiełki rzeżuchy najlepiej spożywać zaraz po obcięciu. Można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.


ZASTOSOWANIE : jako dodatek do kanapek, sałatek, twarogu, można jeść oddzielnie nie łącząc z niczym innym :)


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.