Temat: zdrowe czy nie? smażone warzywa

w moim domu ostatnio dość często gotuje się leczo .. dziś np. była zapiekanka warzywna (papryka, BIAŁY ryż, ser żółty najpierw smażone na patelni potem w piekarniku..)

zapewne nic dobrego do diety takie coś nie wnosi ale chcę sie upewnić.

czy smażone warzywa tracą wszystkie swoje witaminy i właściwości?

oj z tego co mi wiadomo diety jak i zdrowe odżywianie nie lubi smażonych potraw. ale bezkarnie możesz grilować warzywa na grilu czy patelni grilowej bez dodawania żadnych tłuszczy. co do sera żółtego jest jak słonecznik kaloryczny i wzmaga strasznie apetyt. 

a po co smażyć te produkty? przecież one się ładnie upieką w piekarniku, biały ryż można podgotować aby był lekko al dente , w piekarniku w naczyniu w którym robisz potrawę ryż dojdzie, z samego soku owoców. 

Wg mnie smażone na oleju tak, grillowane , pieczone , gotowane na parze nie. 

Pasek wagi

dziękuję bardzo za odpowiedź, posiedziałam dłużej w internecie i trafiłam na artykuł link który rozwiał moje wątpliwości. ze smażonych warzyw zrezygnuję, to faktycznie głupota :) 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.