27 grudnia 2010, 20:37
Mam takie pytanie bo nie wiem którą wagę brać pod uwagę przed gotowaniem czy po np. makaronu, kaszy, ryżu. Jeśli jest 100 g przed gotowaniem to po gotowaniu ta porcja będzie miała tyle samo kalorii co przed gotowaniem?
- Dołączył: 2010-08-26
- Miasto: Czekolandia
- Liczba postów: 2672
27 grudnia 2010, 20:40
tyle samo! - woda nie ma kcal - ale lepiej jak bedziesz miala tytlko 50g kaszy to wychodzi niecale 200kcal a jak polaczysz to z warzywami to wychodzi dsuza i sycaca porcja ;p
- Dołączył: 2010-11-25
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 51
27 grudnia 2010, 20:42
nie no, ostatnio w telewizji mowili, ze woda jednak ma kcal. to ja juz nie wiem.
- Dołączył: 2010-11-15
- Miasto: Kokosolandia
- Liczba postów: 4150
27 grudnia 2010, 20:50
woda ma kcal? haha. no chyba nie ;]
27 grudnia 2010, 20:50
Bede niemila, ale jesli naprawde nie znasz odpowiedzi na to pytanie, to jestes po prostu tepa i moze warto by wrocic do gimnazjum, a raczej podstawowki
27 grudnia 2010, 20:52
Tak jesteś nie miła.. Bo głupia nie jestem. Odpowiedzi na to pytanie wiele osób nie zna ; ).. A do gimnazjum chodzę i nauka idzie mi wspaniale
- Dołączył: 2006-07-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 986
27 grudnia 2010, 21:02
A mnie nurtuje kwestia, czy kaloryczność tych produktów jest podana dla wagi przed czy po ugotowaniu? Bo 100g suchegu ryżu waży mniej niż tego nasiąkniętego wodą.
27 grudnia 2010, 21:04
Tak i np. 100 g przed gotowaniem ma ileś tam kalorii czy ta porcja po ugotowaniu ma tyle samo kalorii mimo większej wagi ?
- Dołączył: 2010-08-26
- Miasto: Czekolandia
- Liczba postów: 2672
27 grudnia 2010, 21:34
np:
ryż - w torebce masz 100g czyli 351kcal przed ugotowaniem - po ugotowaniu już nie waży 100g tylko wiecej bo nabiera wody ale kalorie zostaja bez zmian ;]