Temat: tofu?

można jeść tofu na diecie?

z czym go podawać? 

tu masz kilka przepisów :) http://fitness.sport.pl/fitness/1,107702,13365482,10_przepisow_na_dania_z_tofu.html

Pasek wagi

ja po prostu kroję na kanapkę, pomidor, szczypiorek i gotowe...

samo w sobie śmierdzi i bez niczego jest bez smaku dlatego można wyczarować z niego wiele rzeczy. jeśli nie jesteś weganką polecam jajecznicę z tofu, ze szczypiorkiem dla mięsożerców z szynką :) Zamiast mięsa usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Próbowałam kiedyś stopić w mikrofalówce by uzyskać ser topiony ale klapa :P

oliwia3113 napisał(a):

można jeść tofu na diecie?

jest bardzo niskokaloryczne i mnie syci na dłuuuuuugo polecam :D

"samo w sobie śmierdzi"- jeżeli tofu śmierdzi, to znaczy że jest zepsute, tofu świeże nie ma zapachu

"Zamiast mięsa usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu"- tofucznicy nie trzeba smażyć. Olej, w dodatku smażony nie jest ani trochę dietetyczny. Ja polecam poddusić warzywa takie jak cebula, cukinia, pomidor czy pieczarki w odrobinie bulionu warzywnego, następnie dodać pokruszone widelcem tofu, curry, kurkumę, sól i inne przyprawy.

" Próbowałam kiedyś stopić w mikrofalówce by uzyskać ser topiony ale klapa :P"- to świadczy akurat na jego korzyść. Zwykły ser topi się, bo ma w sobie tłuszcze nasycone, które w temperaturze pokojowej i ok. zera stopni twardnieją, a ciągnie się, bo ma kazeinę, czyli białko, z którym ludzki organizm nie bardzo wie co zrobić. Cielętom jest ono potrzebne do rozwoju rogów i kopyt. Tofu tych dwóch szkodliwych substancji nie posiada.

Tofu jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, ma mało tłuszczu i może smakować jakkolwiek ci się zamarzy. Ja najczęściej tofu naturalne marynuję w sosie sojowym i soku z cytryny/occie ryżowym, czasem dodaję zioła, czosnek. Tak przygotowane można opiekać bez tłuszczu, gotować w zupach i jednogarnkowcach, podgrzać na parze razem z warzywami. Możesz też robić z niego pasty na chleb, np. wegański twarożek, pastę bezjajeczną, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół. Na słodko też jest pyszne, można z niego zrobić fajny serek do naleśników.

Polecam bardzo :)

.

gnijacarzodkiewka napisał(a):

Tofu jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, ma mało tłuszczu i może smakować jakkolwiek ci się zamarzy. Ja najczęściej tofu naturalne marynuję w sosie sojowym i soku z cytryny/occie ryżowym, czasem dodaję zioła, czosnek. Tak przygotowane można opiekać bez tłuszczu, gotować w zupach i jednogarnkowcach, podgrzać na parze razem z warzywami. Możesz też robić z niego pasty na chleb, np. wegański twarożek, pastę bezjajeczną, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół. Na słodko też jest pyszne, można z niego zrobić fajny serek do naleśników.Polecam bardzo :)

dziękuję bardzo :)

a czy zamiast sosu sojowego można zamarynować w occie balsamicznym?

Może nie zamiast, polecam ocet balsamiczny + trochę wody dla rozrzedzenia + zioła, sól i rozgnieciony czosnek :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.