- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 lipca 2014, 21:44
tu masz kilka przepisów :) http://fitness.sport.pl/fitness/1,107702,13365482,10_przepisow_na_dania_z_tofu.html
20 lipca 2014, 21:57
ja po prostu kroję na kanapkę, pomidor, szczypiorek i gotowe...
21 lipca 2014, 15:01
samo w sobie śmierdzi i bez niczego jest bez smaku dlatego można wyczarować z niego wiele rzeczy. jeśli nie jesteś weganką polecam jajecznicę z tofu, ze szczypiorkiem dla mięsożerców z szynką :) Zamiast mięsa usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Próbowałam kiedyś stopić w mikrofalówce by uzyskać ser topiony ale klapa :P
21 lipca 2014, 15:02
można jeść tofu na diecie?
jest bardzo niskokaloryczne i mnie syci na dłuuuuuugo polecam :D
21 lipca 2014, 15:12
"samo w sobie śmierdzi"- jeżeli tofu śmierdzi, to znaczy że jest zepsute, tofu świeże nie ma zapachu
"Zamiast mięsa usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu"- tofucznicy nie trzeba smażyć. Olej, w dodatku smażony nie jest ani trochę dietetyczny. Ja polecam poddusić warzywa takie jak cebula, cukinia, pomidor czy pieczarki w odrobinie bulionu warzywnego, następnie dodać pokruszone widelcem tofu, curry, kurkumę, sól i inne przyprawy.
" Próbowałam kiedyś stopić w mikrofalówce by uzyskać ser topiony ale klapa :P"- to świadczy akurat na jego korzyść. Zwykły ser topi się, bo ma w sobie tłuszcze nasycone, które w temperaturze pokojowej i ok. zera stopni twardnieją, a ciągnie się, bo ma kazeinę, czyli białko, z którym ludzki organizm nie bardzo wie co zrobić. Cielętom jest ono potrzebne do rozwoju rogów i kopyt. Tofu tych dwóch szkodliwych substancji nie posiada.
Tofu jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, ma mało tłuszczu i może smakować jakkolwiek ci się zamarzy. Ja najczęściej tofu naturalne marynuję w sosie sojowym i soku z cytryny/occie ryżowym, czasem dodaję zioła, czosnek. Tak przygotowane można opiekać bez tłuszczu, gotować w zupach i jednogarnkowcach, podgrzać na parze razem z warzywami. Możesz też robić z niego pasty na chleb, np. wegański twarożek, pastę bezjajeczną, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół. Na słodko też jest pyszne, można z niego zrobić fajny serek do naleśników.
Polecam bardzo :)
Edytowany przez 4a37cc1c11cb53209db55a7c29d503cc 21 lipca 2014, 15:13
21 lipca 2014, 17:35
Tofu jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, ma mało tłuszczu i może smakować jakkolwiek ci się zamarzy. Ja najczęściej tofu naturalne marynuję w sosie sojowym i soku z cytryny/occie ryżowym, czasem dodaję zioła, czosnek. Tak przygotowane można opiekać bez tłuszczu, gotować w zupach i jednogarnkowcach, podgrzać na parze razem z warzywami. Możesz też robić z niego pasty na chleb, np. wegański twarożek, pastę bezjajeczną, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół. Na słodko też jest pyszne, można z niego zrobić fajny serek do naleśników.Polecam bardzo :)
dziękuję bardzo :)
a czy zamiast sosu sojowego można zamarynować w occie balsamicznym?
21 lipca 2014, 23:09
Może nie zamiast, polecam ocet balsamiczny + trochę wody dla rozrzedzenia + zioła, sól i rozgnieciony czosnek :)
Edytowany przez 4a37cc1c11cb53209db55a7c29d503cc 21 lipca 2014, 23:09