Temat: Lepsze morele czy śliwki?

Jest jakaś różnica? Któreś mają więcej witamin czy właściwości?

Słyszałam że śliwki dobrze działają na opróżnianie :D ale to suszone :D 

Pasek wagi

śliwki mają więcej blonnika

Morele dodatkowo zapobiegają anemii

A tutaj masz w skrócie informacje o tych owocach:

Śliwki - ułatwiają trawienie

Zawierają dużo błonnika i stąd ich właściwości przeczyszczające. Jeżeli cierpimy na uciążliwe zaparcia, wystarczy codziennie zjeść trzy śliwki.

W suszonych owocach jest sorbitol, naturalny cukier, który pobudza produkcję żółci, co dobrze wpływa na trawienie. Śliwki mają też sporo beta-karotenu, wit. C i E. Są doskonałą przekąską dla osób z niedokrwistością i wegetarian. Jest w nich bogactwo żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B.

Morele - chronią przed anemią

Morele zawierają likopen, silny przeciwutleniacz, który broniąc przed wolnymi rodnikami , zwalnia proces starzenia. Mają bardzo dużo beta- karotenu, już cztery morele zaspakajają dzienne zapotrzebowanie na wit. A. Dobrze wpływają na cerę i wzrok.

Suszone morele uznawane są za najbardziej zasadotwórczy owoc świata. Pomagają przy nadkwasocie. Bogate w potas, bor, żelazo i błonnik chronią przed nadciśnieniem, chorobą wieńcową, anemią, zaparciami i rakiem. To podobno im Grecy zawdzięczają długowieczność.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.