18 lipca 2014, 13:07
Jest jakaś różnica? Któreś mają więcej witamin czy właściwości?
- Dołączył: 2014-07-18
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2989
18 lipca 2014, 13:13
Słyszałam że śliwki dobrze działają na opróżnianie :D ale to suszone :D
18 lipca 2014, 13:18
śliwki mają więcej blonnika
18 lipca 2014, 13:23
Morele dodatkowo zapobiegają anemii
A tutaj masz w skrócie informacje o tych owocach:
Śliwki - ułatwiają trawienieZawierają dużo błonnika i stąd ich właściwości przeczyszczające. Jeżeli cierpimy na uciążliwe zaparcia, wystarczy codziennie zjeść trzy śliwki.
W suszonych owocach jest sorbitol, naturalny cukier, który pobudza produkcję żółci, co dobrze wpływa na trawienie. Śliwki mają też sporo beta-karotenu, wit. C i E. Są doskonałą przekąską dla osób z niedokrwistością i wegetarian. Jest w nich bogactwo żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B.
Morele - chronią przed anemią
Morele zawierają likopen, silny przeciwutleniacz, który broniąc przed wolnymi rodnikami , zwalnia proces starzenia. Mają bardzo dużo beta- karotenu, już cztery morele zaspakajają dzienne zapotrzebowanie na wit. A. Dobrze wpływają na cerę i wzrok.
Suszone morele uznawane są za najbardziej zasadotwórczy owoc świata. Pomagają przy nadkwasocie. Bogate w potas, bor, żelazo i błonnik chronią przed nadciśnieniem, chorobą wieńcową, anemią, zaparciami i rakiem. To podobno im Grecy zawdzięczają długowieczność.