Temat: Makowiec na biszkopcie.

Dziewczyny, macie jakis sprawdzony przepis na makowiec na biszkopcie? Najlepiej taki polewany czekolada Nigdy nie robilam, a mam straszna ochote. Do domu daleko, wiec prawdziwego maku nie dostane i musze uzyc masy makowej.
Ja robię zwykły biszkopt, z 5 jajek , szklanki cukru i szklanki mąki. Piekę go dla odmiany w takiej formie z kominkiem. Przekrajam na pół i nasączam mocną herbatą z aromatem migdałowym albo wódką. Na to kładę masę makową i drugą część biszkoptu. Polewę robię  z 1/3 kostki margaryny, 4 łyżek cukru, 2 łyżek kakao i 1 łyżki wody. Wszystko to zagotowuję studzę i wylewam na ciasto. Ta polewa jest fajna, bo taka wilgotna i nie wsiąka cała w ciasto.
Pasek wagi
A jak nasaczas to ciasto? Polewasz czy moczysz? I do masy makowej nic juz nie dodajesz? No i zadnego kremu pod mase na biszkopt nie trzeba? Wyglada to na prosty przepis, biszkopt robic umie, reszka wydaje sie pikus....
Do masy makowej dodawałam orzechy pokrojone, bo mi zostało od innego ciasta. A ciasto polewam tym ponczem łyżeczką. Jest bardzo prosty i smaczny.
Pasek wagi
ja mam zamiar zrobić taki na święta:

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.