- Dołączył: 2010-01-03
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 184
17 grudnia 2010, 20:29
Witajcie kochane :) w tym roku pierwszy raz robię sama wigilię dla rodziny i troszkę się stresuję. Mam prośbę jeśli macie jakieś sprawdzone i smaczne przepisy umieszczajcie je w tym wątku.... Teraz tyle tych nowości, na necie też jest masa przepisów, ale bardziej ufam wam jak przygotowujecie coś co roku więc zapewne będzie to smaczne. Może ma ktoś jakieś babcine przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie - podzielcie się :) Będę Wam bardzo wdzięczna, zapewne nie tylko ja :)
17 grudnia 2010, 20:44
bezapelacyjnie musi znaleźć się na stole - kaaarp
17 grudnia 2010, 20:44
taki smażony, przyprawiony tylko solą i "pomacany" w mące :)
17 grudnia 2010, 20:50
pierogi z kapustą i grzybami :)
- Dołączył: 2006-06-05
- Miasto: Ciemnogród
- Liczba postów: 3502
17 grudnia 2010, 21:15
ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami lub samymi grzybami, zamiast karpia śledź na różne sposoby, kluski z makiem, smażone kapelusze podgrzybków, zupa rybna, barszcz czerwony, krokiety z grzybami, poncz/kompot z suszu.
17 grudnia 2010, 21:19
kurde ale roboty nas czeka
- Dołączył: 2010-01-03
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 184
18 grudnia 2010, 11:39
Fakt roboty dużo :)
Podzielę się z wami moim ulubionym przepisem na schab..... :D
1,5 kg schabu
10-14 śliwek
6 ząbków czosnku
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 czubate łyżki owoców jałowca
6 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka przyprawy do mięs Delikat Knorr
1 kostka rosołowa
1/2 szkl oleju
1 szkl wody
sól wg uznania
3 czubate łyżki miodu
2 łyżki ostrej musztardy
1/2 łyżeczki tymianku
po 3 szczypty majeranku, curry i ziół prowansalskich
Mięso umyć i włożyć do zimnej marynaty na 12 godzin.
Marynata - jałowiec, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę rosołową gotować pod przykryciem przez 10 min. Do lekko przestudzonego wywaru dodać miód, musztardę, pokrojone na 4 ząbki czosnku, olej, łyżeczkę soli i wszystkie zioła (marynata powinna być dobrze słona). Wstawić do lodówki pod przykryciem. u marynowany schab nakłuć nożem i wypełnić śliwkami, natrzeć solą ewentualnie utartym czosnkiem i pieprzem (ja układam czosnek pokrojony w paseczki na całym schabie na górze - jest wówczas rewelacyjny). Wcisnąć w siatkę do pieczenia mięs, zapakować w rękaw. Piec w temp 190 stopni przez 45 min. Smacznego :)
Kochane czekam na wasze sprawdzone wigilijne przepisy :)
18 grudnia 2010, 11:58
o boziu ale mi smaka narobiłaś