Temat: krewetki koktajlowe-przepisy...

Dziewczynki miały byście pomysł na jakieś danie z krewetkami, które nie jest smażone? mam w zamrażarce krewetki koktajlowe... zawsze robiłam smażone na maśle z czosnkiem i podlewałam śmietanka jadłam z makaronem lub ryżem... odzwyczaiłam się od smażonego chyba że na odrobinie oliwy na teflonie... znacie jakieś bardziej dietetyczne przepisy na obiad z krewetkami?
zrób na parze z warzywami:)
a jakie warzywa pasują?
1/2 kg krewetek, sok z połówki cytryny, pieprz, sól, oregano, czosnek, szklanka białego wytrawnego wina, 3 marchewki, mały kalafior, kilka różyczek brokułów, świeża pietruszka, kilka liści kapusty pekińskiej

Jak przyrządzić?
Płuczemy i oczyszczamy krewetki, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, wymieszanym z pieprzem, solą, oregano i czosnkiem. Pozostawiamy na 30 min. Warzywa myjemy, marchewkę obieramy ze skórki, brokuły i kalafior dzielimy na różyczki. Duży garnek wypełniamy na 2-3 cm wrzącą wodą i winem. Na specjalnym, metalowym sitku układamy liście kapusty pekińskiej, krewetki, warzywa i świeże listki pietruszki. Gotujemy 13-15 minut.
dziękuję
ja mysle ze tez jak smazysz na teflonie to troche olivy nie zaszkodzi :)
mniam krewetki, mozna je spokojnie ugotowac w osolonej wodzie i dodac do wielu potraw
łyżka oliwy to nie tragedia, ale szczerze do smażenia wybrałabym olej. Oliwa to raczej do sałatek.
Ja lubię krewetki własnie podsmażane, gotowane jakoś mi nie podchodzą.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.