- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 czerwca 2014, 12:24
Hej! Słuchajcie, normalnie wyrzucam wszystko po terminie ważności, z czystej ostrożności. ALE mam straszną ochotę na kefir. No i mam opakowanie, ale data ważności 15.06.2014. Czyli jest 3 dni po terminie.
Myślicie, że mogę go bezpiecznie wypić, czy lepiej nie ryzykować i wyrzucić?
18 czerwca 2014, 12:36
jak byl zamkniety to ok otworz i sprawdz czy dobry przeciez czuc czy sie nadaje do picia czy nie
ja bardzo rzadko piję kefiry i np robico mają taki bardziej intensywny smak, który mi się kojarzy jakby zepsute troche było, wiec ciężko mi określić :D
18 czerwca 2014, 12:39
wieczko od kefiru powinno byc wybrzuszone,to swiadczy o tym ze jest swiezy i zyja w nim zywe kultury bakterii.
O widzisz, a ja jak kupuję to mają płaskie, więc myślałam, że jak się wybrzuszy to sygnał, że coś się z nimi dzieje.
18 czerwca 2014, 12:56
Pewnie ze możesz. Chyba, że jakaś dziwna narosl tam bedzie, albo zacznie smierdzieć.
18 czerwca 2014, 13:15
Nabiał po terminie raczej się nie nadaje, szczególnie dotyczy to płynnych rzeczy. Ale przyznaję, że sama próbuję jak mi się coś przeterminuje i uważnie oglądam, czy nie widać nawet kawałeczka pleśni. Umiem nawet wyczuć pleśń w smaku, nawet jeśli jej nie widać. Często kefir czy maślanka zaczynają być nieco gorzkawe, to też oznacza, że są do wyrzucenia. Nawet zdarza się to przed upływem terminu ważności.