Temat: Kefir po terminie

Hej! Słuchajcie, normalnie wyrzucam wszystko po terminie ważności, z czystej ostrożności. ALE mam straszną ochotę na kefir. No i mam opakowanie, ale data ważności 15.06.2014. Czyli jest 3 dni po terminie. 

Myślicie, że mogę go bezpiecznie wypić, czy lepiej nie ryzykować i wyrzucić?

Kitkka napisał(a):

jak byl zamkniety to ok otworz i sprawdz czy dobry przeciez czuc czy sie nadaje do picia czy nie

ja bardzo rzadko piję kefiry i np robico mają taki bardziej intensywny smak, który mi się kojarzy jakby zepsute troche było, wiec ciężko mi określić :D

lola7777 napisał(a):

wieczko od kefiru powinno byc wybrzuszone,to swiadczy o tym ze jest swiezy i zyja w nim zywe kultury bakterii.

O widzisz, a ja jak kupuję to mają płaskie, więc myślałam, że jak się wybrzuszy to sygnał, że coś się z nimi dzieje.

Pasek wagi

Ja raz wypiłam i nic się nie stało :)

Pewnie ze możesz. Chyba, że jakaś dziwna narosl tam bedzie, albo zacznie smierdzieć.

Nabiał po terminie raczej się nie nadaje, szczególnie dotyczy to płynnych rzeczy. Ale przyznaję, że sama próbuję jak mi się coś przeterminuje i uważnie oglądam, czy nie widać nawet kawałeczka pleśni. Umiem nawet wyczuć pleśń w smaku, nawet jeśli jej nie widać. Często kefir czy maślanka zaczynają być nieco gorzkawe, to też oznacza, że są do wyrzucenia. Nawet zdarza się to przed upływem terminu ważności.

Pasek wagi

Niby nie wolno spożywać produktów po terminie, zwłaszcza nabiału, ale czasami mi się zdarza. Zwłaszcza, jeśli go dużo nie zostało a termin dopiero co minął. Jakoś nie lubię wyrzucać jedzenia...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.