Temat: Jabłka prażone

No właśnie,jak to z nimi jest ? :)
Mam ochotę na nie-to są domowe robione z antonówki,bez grama cukru,na pewno była dodawana woda i nic poza tym. 

moja teściowa dostarcza mi własnej produkcji, z samych jabłek bez cukru i bez wody (pierwsze słyszę o wodzie)
ona robi takie musy

pyszne do owsianki albo do ryżu na ciepło:)
tak rzuciłam,że jest woda,ale może jest,może nie.
A jak z kalorycznością? Tyle ile w 100g zwykłych jabłek? 
nie, na pewno więcej,bo tu sa skumulowane jakby te jabłka;) bo właśnie woda wyparowuje, tak się praży jabłka czy robi musy, trzeba pozbawić jabłka soku, przez co np. z 1kg jabłek wyjdzie z 600g musu,ale to tylko strzelam,bo dokładnych pomiarów nie robiłam;)
a w jakiej formie chcesz to zjeść?
Tak o po prostu ze słoika trochę :) 
Może w ramach kolacji z serkiem wiejskim,na pewno pycha :) 
Latem zrobiłam kilka słoików takich jabłek, niestety nie zważyłam ich przed i po uprażeniu, ale tak na oko, to zmalały w garnku o połowę, więc liczę 2 razy więcej kalorii niż na surowe, wolę policzyć za dużo niż za mało.
Latem zrobiłam kilka słoików takich jabłek, niestety nie zważyłam ich przed i po uprażeniu, ale tak na oko, to zmalały w garnku o połowę, więc liczę 2 razy więcej kalorii niż na surowe, wolę policzyć za dużo niż za mało.
Blue - ja właśnie często jem razem z wiejskim. albo ryż + wiejski + te jabłka prażone i cynamon:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.