11 grudnia 2010, 20:17
Cześć Wam:)Mam pytanie,macie może jakieś fajne przepisy na Świąteczne ciasteczka ?Wiem ze w internecie jest mnóstwo,ale moi chodzi o takie sprawdzone.Bo muszę zrobić na Wigilię Klasową.Dziś kupiłam do udekorowania różne polewy,lukry,posypki.Za każdy przepis będęwdzięczna:)
11 grudnia 2010, 20:38
Ale apetyt mi zrobiłaś ;) Zaraz czegoś poszukam w domu to napiszę ; )
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
11 grudnia 2010, 21:11
najprostsze kruche s a najlepsze;)
a może pierniczki??
!
Ciasteczka miodowo-bakaliowe
500g miodu
250 g masła
250 g cukru
250 g cukru trzcinowego (można użyć po prostu 0,5 kg zwykłego cukru)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
po 2 łyżeczki zmielonych goździków, cynamonu i imbiru
4 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok i skórka otarta z 1 cytryny
ok. 2 szklanek drobno posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, suszone morele, itp.)
ok. 1 kg mąki + trochę więcej jeżeli będzie trzeba
Do
dużego rondla wkładamy miód, masło i cukier i podgrzewamy na małym
ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści, a
wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączą. Masa nie może się
zagotować. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.
Do dobrze ostudzonej masy dodajemy jajka, sodę, skórki, sok z cytryny, przyprawy i całość mieszamy. Następnie
do masy przesiewamy przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto. Mąki dosypujemy
tyle, aby ciasto było gładkie, elastyczne i żeby się nie rozpadało-
później trzeba je będzie wałkować. Powinno w konsystencji przypominać
trochę ciasto na makaron. Do
wyrobionego ciasta dosypujemy bakalie i całość jeszcze raz zagniatamy.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na placki grubości ok.
4-5 mm. Następnie za pomocą noża lub foremek wykrawamy ciasteczka o
odpowiadających nam wzorach. Układamy na przygotowanej blasze i pieczemy
przez ok. 7-8 min., uważając, aby ciasteczka się nie przypaliły.
Upieczone
ciasteczka przekładamy na tace i zostawiamy na kilka godzin, żeby
całkowicie wystygły. Przekładamy do blaszanych pudełek, w których
wytrzymają naprawdę długo.
A teraz kolej na kolejny przepis z książki M. Wareinga pt. "How to cook the perfect..."
Kruche ciasteczka czekoladowe
Składniki na ok. 20 ciasteczek:
180 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g miękkiego masła
75 g cukru
75 g brązowego cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja użyłem odrobiny aromatu waniliowego)
170 g gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao) (Wareing używa do
tego przepisu czekoladowych groszków, których niestety jeszcze nigdzie
nie udało mi się zdobyć)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dokładnie
ucieramy masło z cukrem na wysokich obrotach. Następnie, miksując na
niskich obrotach, dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Odkładamy mikser i
za pomocą drewnianej łyżki/ silikonowej szpatuli mieszamy masę z mąką
do momentu, aż składniki bardzo dokładnie się połączą. W tym momencie
dodajemy do masy posiekaną czekoladę/groszki i jeszcze raz dokładnie
mieszamy.
Ciasto rozkładamy na folii kuchennej i zawijamy, formując walec/wałek,
jak kto woli:) Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na co
najmniej 2 godziny. (Ciasto wytrzyma w lodówce nawet tydzień). Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i kroimy nożem na
odpowiadającej nam grubości plasterki. Jak widać na zdjęciach mój walec
nie wyszedł taki jak powinien. Jeżeli Wam wyjdzie, to ciasteczka będą
okrągłe i równe. Ciasteczka pieczemy ok. 12-15 min. uważając, aby się nie spaliły. Następnie studzimy i przekładamy do blaszanych pudełek.
SMACZNEGO!!
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
12 grudnia 2010, 15:03
...ciasteczka
pyyyszneee!!!! bardzo śmietankowe. Szybciutko sie je robi i jeszcze
szybciej znikają;)
![]()
![]()
![]()
27 dag mąki
25 dag masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 jajko (do posmarowania)
cukier kryształ (do posypania)
Z mąki,
miękkiego masła, żółtka i śmietany zagniatamy ciasto. Cisato wałkujemy.
Wykrawamy ciasteczka, układamy nawylozonej papierem blasze bądź
wysmarowanej margaryną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i bardzo
posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku aż sie zarumienią w
temperaturze 175 stopni.
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
12 grudnia 2010, 20:33
U mnie co roku są te pierniczki. Proste w przygotowaniu, pachną niesamowicie. Można dekorować.
Pierniczki
| Składniki: 200 g masła, 200 g cukru, 2 jaja, 1/2 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka esencji waniliowej, utarta skórka z cytryny, 500-700 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka mielonego imbiru |
| |
Autor: | Agnieszka Kręglicka |
Sposób przyrządzania: | Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić, dekorować lukrem i wieszać na choince. |
Czas przyrządzania: | 60 |
Na ile osób: | 4 blachy |
Wegetariańskie: | Tak |
Tytuł cyklu: | Kuchnia świata |
|