Temat: Jak odchudzacie ciasta?:)

Ja zawsze daje mniej cukru niż trzeba w przepisie, czasem daje tez mniej o jedno jajko.

Ale np gdy w przepisie jest 1,5 szklanki oleju? Nie mam pomyslu czym to zastapic..

tyle kalorii...

jak jeszcze odchudzacie BEZPIECZNIE swoje ciasta, bo raz przez takie 'odchudzanie ich' zakalec mi wyszedl -,-

ja po prostu nie robię ciast. Ale zawsze się zastanawiałam, czy dałoby się dać otręby pół na pół z mąką, tj. jak trzeba 1szkl. mąki to czy m ożna dać pół szkl. tego, pół tego...
moze margaryne zamiast oleju?

zamiast bialego cukru dodaje slodzik lub trzcinowy

uzywam niskokalorycznych serow (sernik np)

wiecej bialek niz zoltek z jaj ;)

 

Galaretk az żelatyny + herbaty owocowej + słodzika zamiast  z torebki. Rezygnacja z  lukrowania.
piekę często ciasta dukana, ser chudy, tłuszcze tnę, mąkę też ograniczam, jak już to pełnoz., sojową, kukurydziana, ryżową albo skrobię kukurydziana
białko jest dobre a jajko to same aminokwasy ... czyli są dobre, a olej to tłuszcz i nie odkłada się jako tłuszcz w organizmie...... :-|

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.