- Dołączył: 2010-06-28
- Miasto: Wyspy Kokosowe Prowincja Nibylandia
- Liczba postów: 11412
9 grudnia 2010, 21:55
mam ochote pierwszy raz w zyciu upiec pierniczki, mam nawet przepis z pamietnika Iwy...Moja byla tesciowa robila pyszne,lukrowane,wielkoksztaltne?piekla ktoras z Was?macie jakies faje przepisy?mniam:)
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15688
4 grudnia 2013, 20:23
Pierniczki z marmoladą zaraz po wyjęciu z piekarnika :) Jak tylko ciasteczka wystygły zabrałam się za dekorowanie ;) Dekoruje tak co roku, po pierwsze bardzo mi się to podoba, po drugie to już mój znak rozpoznawczy, po trzecie to szybki i prosty sposób :D
I porcja dla męża bo jak tylko dowiedział się, że robię pierniczki prosił, żebym zostawiła mu duuuuużo z marmoladą
- Dołączył: 2011-03-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 477
4 grudnia 2013, 22:08
Piękne! Jak to robisz (te paski)? pędzelkiem?
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15688
4 grudnia 2013, 22:12
Paski robię polewą ;) Prosto z opakowania, tylko staram się obciąć tak, żeby był mały otworek :) Pierniki ukladam obok siebie i zaczynam masowe ozdabianie :D zygzaki mleczną, zygzaki białą i na koniec sypie perełki :)
Edytowany przez Balonkaa 4 grudnia 2013, 22:12
- Dołączył: 2011-03-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 477
4 grudnia 2013, 23:06
Naprawdę super efekt, też wypróbuję :) Pierwszy raz w życiu robię pierniczki i wasze robią na mnie coraz większe wrażenie :)
- Dołączył: 2010-06-28
- Miasto: Wyspy Kokosowe Prowincja Nibylandia
- Liczba postów: 11412
5 grudnia 2013, 00:25
Bo my jestesmy popierniczone mistrzynie♥
- Dołączył: 2008-05-13
- Miasto: Nie Wiem
- Liczba postów: 17058
5 grudnia 2013, 08:47
Śliczne te pierniczki. Ozdabiałam tak któregoś roku pierniczkowe choinki:) Super efekt!
5 grudnia 2013, 12:59
Dziewczyny, w sobotę definitywnie biorę się za pieczenie! :D
Mam tylko jedno pytanie - ciasto stoi w lodówce i jest twarde jak skała - czy tak powinno być? Co zrobić, aby dało się je jakkolwiek rozwałkować?
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15688
5 grudnia 2013, 16:06
Ciasto jest twarde, jak skała :D Ja mam zawsze problem, żeby "oderwać" trochę do wałkowania :) Zawsze pomagam sobie nożem/ łyżką, czymś, co pomoze mi zdobyć część ciasta ;)
Jak zaczniesz wyrabiać to zmieknie szybko :)
5 grudnia 2013, 19:27
po raz pierwszy w życiu robiłam pierniczki :)
ciasto właśnie leżakuje w lodówce, za tydzień pieczenie !