Temat: Czy warto jeść warzywa marynowane/konserwowe?

Kupiłam dzisiaj taką gotową 'sałatkę w słoiku', w skład której wchodzą ogórki, papryka, marchewka, cebula, no i ocet, sól, cukier i przyprawy... i stąd moje pytania:

1) Czy można jeść takie warzywa na diecie? Ile mogą mieć kalorii?
2) Czy takie warzywa są wartościowe pod względem swoich witamin itd.?
3) Macie może jakieś pomysły na wykorzystanie takich warzyw?

Bardzo mi to posmakowało, nie sądziłam, że będzie takie dobre. :)

Pasek wagi

jak nie ma dodatkowych gówien to pewnie, że tak. gorsze są owoce, np ananas w tonie cukru.. a warzywa to raczej ok, moja mama sama robi to problem rozwiązany mam :)

W skład wchodzą tylko to rzeczy, które wymieniłam powyżej... żadnej chemii, zbędnych tłuszczów ani niczego podobnego. :)

Pasek wagi

Sama napisałaś że ma sól, cukier, itd więc parę razy w tygodniu owszem, le bez majonezu, tam nadal jest kupa cukru i soli.

Lasoley napisał(a):

Sama napisałaś że ma sól, cukier, itd więc parę razy w tygodniu owszem, le bez majonezu, tam nadal jest kupa cukru i soli.

Podejrzewam, że wcale nie ma tam tyle cukru, zawsze dodaje się szczyptę cukru do słoików, kiedyś babcia mi mówiła dlaczego, ale zapomniałam. W każdym razie to nie jest jakieś szokujące.

Pasek wagi

na opakowaniu zawsze jest napisana kalorycznosc, a przynajmniej powinna... Kiszonki maja bardzo malo kalorii, pewnie max 25 na 100 g

Pasek wagi

ten ocet pracowicie zabił witaminy, przynajmniej większość, ale jeśli ci smakuje, to jedz. Tylko nie przesadzaj,  trzustka nie lubi octu.

Pasek wagi

takaja27 napisał(a):

na opakowaniu zawsze jest napisana kalorycznosc, a przynajmniej powinna... Kiszonki maja bardzo malo kalorii, pewnie max 25 na 100 g
kiszonki są bez octu

Pasek wagi

no jasne, konserwowe tez maja malo kcal, podobnie jak kiszonki :)

Pasek wagi

dubel

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.