Temat: czy frytki z piekarnika dozwolone?

chce zrobic sobie frytki w piekarniku ale nie takie gotowe tylko obrac ziemniaki i upiec , wyjda mi z tego wgl frytki? jak je zrobic?
ale tłuszczem musisz spryskać bo się spala
Pasek wagi
ja robię tak:
obieram ziemniaki i gotuję na półmiękko tak z 15 min. wyciągam, kroje najczęściej na takie łódeczki (ósemki), posypuje ziołami prowansalskimi, papryka słodką, czosnkiem, wrzucam na blachę, skrapiam oliwa z oliwek i piekę tak z 15-20 min aż się zrumienią


dobre też są frytki z selera:)
A ja kroje jak frytki,osypuje przyprawami:do kurczaka,ziemniakow,ostra papryka i pieke na blaszy bez tluszczu az bede mieciutkie do tego mleczko i ucztaaaa;D
> A ja kroje jak frytki,osypuje przyprawami:do
> kurczaka,ziemniakow,ostra papryka i pieke na
> blaszy bez tluszczu az bede mieciutkie do tego
> mleczko i ucztaaaa;D

A nie przypalają sie bez żadnego tłuszczu?
nie wiem nie robiłam nigdy ale tak mi się wydaje, że moga się przypalac

Pasek wagi
mi tez sie nie przypalają bez tłuszczu, mam teflonową blachę z ikei ;)
troszke moga przywierac ale fajnie odchodza jak sie podwazy:) to akurat mi nie przeszkadza,wazne ze bez tluszczu:) jednak ze wzgledu na wysoki IG ostatnio zrezygnowalam z nich...
żeby się nie przypalały można ziemniaki obtoczyć w białku z jajka
Frytki absolutnie się nie przypalają, ale pilnuj ich, i wstaw na środek.
Jak piekłam na foli aluminiowej to były okej, teraz spryskuję.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.