1 grudnia 2010, 13:44
chce zrobic sobie frytki w piekarniku ale nie takie gotowe tylko obrac ziemniaki i upiec , wyjda mi z tego wgl frytki? jak je zrobic?
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
1 grudnia 2010, 13:53
ale tłuszczem musisz spryskać bo się spala
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
1 grudnia 2010, 13:53
ja robię tak:
obieram ziemniaki i gotuję na półmiękko tak z 15 min. wyciągam, kroje najczęściej na takie łódeczki (ósemki), posypuje ziołami prowansalskimi, papryka słodką, czosnkiem, wrzucam na blachę, skrapiam oliwa z oliwek i piekę tak z 15-20 min aż się zrumienią
dobre też są frytki z selera:)
- Dołączył: 2010-04-16
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 202
1 grudnia 2010, 13:59
A ja kroje jak frytki,osypuje przyprawami:do kurczaka,ziemniakow,ostra papryka i pieke na blaszy bez tluszczu az bede mieciutkie do tego mleczko i ucztaaaa;D
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
1 grudnia 2010, 14:01
> A ja kroje jak frytki,osypuje przyprawami:do
> kurczaka,ziemniakow,ostra papryka i pieke na
> blaszy bez tluszczu az bede mieciutkie do tego
> mleczko i ucztaaaa;D
A nie przypalają sie bez żadnego tłuszczu?
nie wiem nie robiłam nigdy ale tak mi się wydaje, że moga się przypalac
- Dołączył: 2010-08-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 3378
1 grudnia 2010, 14:05
mi tez sie nie przypalają bez tłuszczu, mam teflonową blachę z ikei ;)
- Dołączył: 2010-04-16
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 202
1 grudnia 2010, 14:08
troszke moga przywierac ale fajnie odchodza jak sie podwazy:) to akurat mi nie przeszkadza,wazne ze bez tluszczu:) jednak ze wzgledu na wysoki IG ostatnio zrezygnowalam z nich...
- Dołączył: 2010-11-29
- Miasto:
- Liczba postów: 20
1 grudnia 2010, 15:47
żeby się nie przypalały można ziemniaki obtoczyć w białku z jajka
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
1 grudnia 2010, 17:38
Frytki absolutnie się nie przypalają, ale pilnuj ich, i wstaw na środek.
Jak piekłam na foli aluminiowej to były okej, teraz spryskuję.