Temat: Dobra Rybka

Niestety z rybami nie mam dużego doświadczenia :) zazwyczaj robię tylko jakiegoś standardowego fileta, dla rodziny normalnie w panierce i smażony na patelni, a dla mnie w piekarniku posypany różnymi przyprawami i ziołami w rękawie do pieczenia i tyle...

Jakie polecacie mi dobre Ryby które jecie? I jak je przyrządzacie, dietetycznie lub nie dietetycznie? :)
Pasek wagi

wikasik  ja robię tuńczyka z awokado ale troszke inaczej - wydrazam awokado, miąż mieszam w miseczce z posiekanym jajem na twardo, odrobiną zieleniny jakiejs (szczypiorek lub pietruszka) czasem jakis korniszon czy paryka jak mam i wypełniam tym wydrązone skorupki :) tez pyszne;)

Pasek wagi
Ja z ryb najbardziej lubię kargulenę z piekarnika lub z grilla. Nototenia, miruna i czerniak też są bardzo dobre, głównie w warzywach. Z ryb to nie smakowała mi tylko panga i kiedyś rekin. Ryby maślanej nie trawię zupełnie, miałam po niej masakryczne zatrucie. Ale szczupak czy błękitek albo limanda w migdałach są pyszne. Tuńczyk, halibut, dorsz, miętus też są dobre, nie mogę się za to przekonać do łososia. Okoń nilowy rewelacja :) W ogóle moje hobby to oglądanie stoisk z rybami w superkarketach lub sklepów rybnych :) A nad morzem to tylko torbut!  Szczupak, pstrąg, amur, lin, tołpyga też są dobre, choć ja wolę ryby morskie ze względu na zawartość jodu. Próbował ktoś może dorady?

> ja uwielbiam łososia norweskiego i dorsza.

> bardzo zdrowe rybki, są bogatym źródłem omega 3.


 Dorsz jako ryba chuda jest bardzo uboga w kw. tłuszczowe, w tym omega3. O ile pamiętam by dostarczyć mininalną dzienną dawkę trzeba by było zjeść ok. 0,5 kg dorsza 



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.