- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
30 listopada 2010, 13:33
Niestety z rybami nie mam dużego doświadczenia :) zazwyczaj robię tylko jakiegoś standardowego fileta, dla rodziny normalnie w panierce i smażony na patelni, a dla mnie w piekarniku posypany różnymi przyprawami i ziołami w rękawie do pieczenia i tyle...
Jakie polecacie mi dobre Ryby które jecie? I jak je przyrządzacie, dietetycznie lub nie dietetycznie? :)
- Dołączył: 2010-11-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 140
9 grudnia 2010, 14:43
Ja z ryb najbardziej lubię kargulenę z piekarnika lub z grilla. Nototenia, miruna i czerniak też są bardzo dobre, głównie w warzywach. Z ryb to nie smakowała mi tylko panga i kiedyś rekin. Ryby maślanej nie trawię zupełnie, miałam po niej masakryczne zatrucie. Ale szczupak czy błękitek albo limanda w migdałach są pyszne. Tuńczyk, halibut, dorsz, miętus też są dobre, nie mogę się za to przekonać do łososia. Okoń nilowy rewelacja :) W ogóle moje hobby to oglądanie stoisk z rybami w superkarketach lub sklepów rybnych :) A nad morzem to tylko torbut! Szczupak, pstrąg, amur, lin, tołpyga też są dobre, choć ja wolę ryby morskie ze względu na zawartość jodu. Próbował ktoś może dorady?
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
10 grudnia 2010, 09:02
> ja uwielbiam łososia norweskiego i dorsza.
> bardzo zdrowe rybki, są bogatym źródłem omega 3.
Dorsz jako ryba chuda jest bardzo uboga w kw. tłuszczowe, w tym omega3. O ile pamiętam by dostarczyć mininalną dzienną dawkę trzeba by było zjeść ok. 0,5 kg dorsza