Temat: smak oleju lnianego..

Czesc, zaczelam pic lyzke oleju lnianego dziennie bo ma swietne wlasciwosci ale niestety.. no nie moge zniesc jego smaku :( czytalam ze powinien byc orzechowy, delikatny.. moj pachnie jak jakas stara ryba, w ogole nie dam rady go powachac bo mnie az cofa. Kolor ma normalny zloty, a w smaku.... straszne az naprawde mi sie wraca :( i potem 30 minut mam ten posmak takiej starej podeszwy w ustach:( przechowuje go w lodowce, ma krotka date waznosci ale jest jeszcze wazny do kwietnia...  nie wiem czy on jest zepsuty czy po prostu ma taki smak? czemu jednak by sie zepsul ? :/ jest drogi wiec szkoda mi wyrzucic ten i kupic nowy a sie okaze ze smakuje tak samo.. ten ktory kupilam to budwigowy, tloczony na zimno.

Jak dla was smakuje ten olej?

madeleine001 napisał(a):

Hej. Ja tem olej jem z pieczywem, z twarogiem, z kapustą kiszoną (jest pyszna w tej wersji), czasem z pomidorami i z cebulą, czasem z sałatką. Mnie bardzo smakuje. Dobry olej powinien pachnięć mielonym siemieniem lniany (bo z tego się go w końcu robi) im olej jest dłużej przechowywany, aromat siemienia jest mniej intensywny. Absolutnie nie może pachnieć żadną rybą! Smak i zapach jest delikatny, delikatniejszy niż np oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Ten olej z pownością nie ma orzechowego posmaku Kolor powinien być żółciutki. Ja nie mam po nim żadnego posmaku w ustach. ALE mój olej pochodzi z olejarni nie ze sklepu, jest świeżo tłoczony z siemienia. Kiedy odkręcam butelkę świeżo tłoczonego oleju od unosi się nad nią delikatny zapach lnu. Ten olej powinien być przechowywany w ciemnej butelce, w ciemnym miejscu, ja trzymam w lodówce. Po opisie wnioskuję, że z Twoim olejem jest coś nie tak. 

oczywiscie że może pachnieć i smakować rybą, tak właśnie pachnie i smakuje olej lniany, zresztą wystarczy spojrzeć na to z jakich kwadowt jest zbudowany

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.