Temat: Kurczak pieczony. ; )

Moim dodatkiem do obiadu jest głównie pieczony kurczak w piekarniku w folii. ; ) Jadałam z miodem, z pieczarkami, ketchupem, cebulą, serem i kilka innych kombinacji. Obecnie wcinam z przyprawą do kurczaka i koperkiem. Zaczyna mi się już nudzić. Macie jakieś pomysły jak inaczej przyrządzić takiego kurczaka ?  Oczywiście dietetycznie. 
podstawa do zup , sosow , warjacji warzywnych u mnie
piers  kroje w kstke smaze na teflonie bez tluszczu posypujac wegeta lub czym kto chce
wrzucam do zupy -do wszystkich zup jakie  robie 
z mieszanka warzywna
z jednym wazywem , na konic dodajac troche jogurtu ,innym razem przecieru 
brokol , kalafior , jogurti , feta jako zageszczenie
szpinak , feta ,czosnek , cytryna ,
cukinia , baklazan , fea , jogurt -lub sok pomidorowy z przetartych pomidorow
mzna jesc-zmakaronem , ryzem , z kasza , samo lub zziemniakami purre

Pasek wagi
zamarynuj go w jogurcie z ziołami, czosnkiem, sosem sojowym i koperkiem i tak zapiecz w naczyniu żaroodpornym na kaszy np. gryczanej, jaglanej. Ja filety dziele na 6-7 mniejszych, wtedy szybciej się dopieka


albo do naczynia wsyp ryż/makaron, na to fileciki i zalej zmiksowanymi pomidorami z puszki z czosnkiem, bazylia, oregano,pieprzem....

do takiego dania wystarczy porządna surówka + np. kalafior/brokuł/brukselka itp i masZ wyśmienity obiad;)

Ja robię kurczaka według tego przepisu:

ROLADA Z KURCZAKA 

Składniki:

        *1 kurczak (1,5-2 kg.)
        *1/2 kg.mięsa mielonego
        *1/2 pęczka natki pietruszki
        * 2 jajka
        *pół szklanki bułki tartej
        *Ziarenka Smaku Winiary
        *imbir i pieprz do smaku

Kurczaka umyć i osuszyć,następnie odciąć skrzydełka,szyjkę i kuper.Rozciąć piersi i po kościach wycinamy na około całe mięso pozostawiając sam szkielet,uważać,żeby nie rozciąć skóry.Po odcięciu kości powstanie prostokąt.Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak,aby było równomierne.Następnie posypujemy Ziarenkami Smaku,zwijamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Mięso mielone wyrabiamy z jajkami,bułką tartą i przyprawami,odstawiamy do lodówki.Po 2 godzinach wyjmujemy wszystko z lodówki.Na kurczaka wykładamy mięso mielone,posypujemy pietruszką i zwijamy w roladę,obwiązujemy sznurkiem i owijamy folią aluminiową (lub papierem do pieczenia),wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C).Pieczemy przez godzinę,następnie odwijamy folię i pieczemy jeszcze przez 20−25 minut,aby rolada się ładnie zrumieniła.Można jeść na zimno i na gorąco!Smacznego!

Jest trochę pracy przy tej roladzie,ale warto ją zrobić!!Właśnie dziś zrobiłam,podawałam z ryżem i sosem pieczeniowym,do tego surówka,pyszne,polecam!Jeszcze zostało na jutro na kanapki .

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.