- Dołączył: 2010-09-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 506
25 listopada 2010, 15:03
Wiem, wiem.
Ale ja naprawdę nie wiem! Kupiłam płatki owsiane i nie wiem nawet czy to z wodą czy z mlekiem, na opakowaniu nic nie ma napisane. No i ile tej wody / mleka.
25 listopada 2010, 15:10
jarobię z otrębów owsianych... ale z płatków tak samo się robi...
zalewam trochę wodą, trochę mlekiem( zależy czy lubisz rzadkie czy gęste, bo ja muszę mieć bardzo gęste!)
dodajesz cukier czy słodzik czy jakieś inne dodatki, na gaz i gotujesz :)
- Dołączył: 2006-07-15
- Miasto: Portugalia
- Liczba postów: 9487
25 listopada 2010, 15:11
2,3łyzki owsianki na 200-250ml wody/mleka (wg uznania).
Gotujesz mleko/wodę, do gotującej wrzucasz płatki, ze 3-5minut, dajesz dodatki i gotowa:)
25 listopada 2010, 15:23
a ja zalewam wrzatkeim zeby speczniały
poznej rodzynki + pol bananka
pol szklanki chudego mleka i sio
moze ja zle robie :/
- Dołączył: 2010-10-14
- Miasto: Esbjerg
- Liczba postów: 1833
25 listopada 2010, 15:30
- zalewam płatki wodą żeby spęczniały (jeśli na śniadanie to wieczorem, a jeśli nie mam czasu to pół godziny wcześniej)
- dolewam jeszcze trochę wody przed samym gotowaniem
- gotuję na małym gazie powoli... owsianka sobie bulgocze
- jak zgęstnieje już dość mocno to dosypuję rodzynki, orzechy albo na chwilę odstawiam i potem kładę na nią owoce (nie lubię jak owoce są ciepłe
![]()
), można też wtedy dodać mleka.
osobiście nie leży mi owsianka gotowana na mleku
- Dołączył: 2010-09-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 506
25 listopada 2010, 15:35
dziękuję bardzo! :) jutro na śniadanko sobie zrobię.
- Dołączył: 2010-09-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1144
25 listopada 2010, 15:51
Lubię gęste owsianki, ale będąc na Dukanie musiałam zmieścić się w dwóch łyżkach płatków :(
W każdym razie robiłam ją tak:
1. Zalewam płatki wodą i odstawiam do spęcznienia.
2. Dodaję jeszcze nieco wody oraz mleko, stawiam na gaz.
3. Gotuję na małym ogniu.
4. Dodaje słodzik
5. Gdy mleko zagotuje się, zestawiam z gazu.
6. W tym czasie rozbijam jajko trzepaczką do jajka.
7. Dodaję dobrze roztrzepane jajko do owsianki i mieszam trzepaczką; stawiam owsiankę jeszcze na chwilkę na gaz, jeśli mocno ostygła, ale uważam, aby się nie zagotowało.
8. Dodaję łyżkę jogurtu naturalnego i cynamon, mieszam trzepaczką.
Jajka nie czuć, a super zagęszcza. :)
Normalnie dodałabym do owsianki jeszcze wiele innych różności, jednak podałam przepis, z którego robiłam owsiankę na Dukanie. Była mniam! Super gęsta i super syta, mimo, że to były tylko 2 łyżki otrębów owsianych.
25 listopada 2010, 16:16
ja robię na kilka sposobów: (generalnie wole gęstą)
1) wsypuję do rondelka pół szklanki płatków, dolewam wody tak, żeby przykryła płatki. gotuję. słodzę. dolewam trochę mleka, wrzucam rodzynki, orzechy itp. podaję.
2) wsypuję płatki, zalewam wodą. gotuję, słodzę, dodaje tarte jabłko i cynamon
3) wsypuję płatki, zalewam wodą. gotuję. słodzę. w szklance rozrabiam odrobinkę mleka z łyżeczką kakao. wlewam do owsianki. czasami dodaję banana.
- Dołączył: 2009-05-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1463
25 listopada 2010, 16:51
Zalewam płatki żeby zmiękły. W tym czasie podduszam pokrojone jabłko, dodaję trochę cynamonu do smaku. Namoczone płatki wrzucam do jabłka, chwilę jeszcze podduszam całość. Na koniec dodaję suszone owoce, orzechy, migdały, pestki dyni/słonecznika... co tylko dusza zapragnie :)
Uwielbiam też wersję z bananem. Zamiast jabłka rozgniatam banana, dorzucam namoczone płatki, dodatki, mieszam... i jem :) Aha i możesz dać jeszcze trochę jogurtu.