Temat: kolacja andrzejkowa dla trójki

Laseczki podpowiedzcie mi co zrobić pysznego do jedzonka na kolacje andrzejową -niekoniecznie super dietetyczną.
Chodzi o to, że po całych dniach z mężem pracujemy i szkoda nam 3-letniego synka zostawiać jeszcze w sobotę z babcią, wolimy posiedzieć z nim i powygłupiać się.
Myślałam o jakimś mięsku zapiekanym w piekarniku z warzywami. Macie coś sprawdzonego?

Proszę o pomysły
:)

Czy ja wiem w tych torebkach knora pisze jak to zrobić, jest w tym marynata do mięsa i sos czosnkowy do rozrobienia z majonezem i jogurtem naturalnym. Na opakowaniu pisze co trzeba kupić i jak go zrobić. Zrobienie go zajmuje ok. pół godziny więc nie dużo czasu. Tylko, że my robimy kebab z frytkami i sałatką z pomirora i ogórka(+sos włoski do sałatki). Mięso z podwójnej piersi kurczaka pokrojone zamarynowane smaży sie na oleju 10min i gotowe. Trzeba tylko ten olej dobrze rozgrzac i wychodzi dobre miękkie mięsko. Szczerze polecam, ja osobiście sama bym nie eksperymentowała, z knora kebab mam już sprawdzony. Aha a sos czosnkowy można zrobić większy tam na opakowaniu pisze żeby rozrobić ten proszek z 3 łyżkami majonezu i 3 jogurtu, a ja daje 5 majonezu i 4 jogurtu, wychodzi tak samo dobry ale jest go więcej.

Plus tego jest też taki, że nie trzeba sie samemu męczyć przyprawiać i wogóle, bo tam jest wszystko gotowe i marynata i sos są identyczne jak w prawdziwym kebabie.
> Czy ja wiem w tych torebkach knora pisze jak to
> zrobić, jest w tym marynata do mięsa i sos
> czosnkowy do rozrobienia z majonezem i jogurtem
> naturalnym. Na opakowaniu pisze co trzeba kupić i

Myślę, że bez torebki też byś sobie poradziła:)

> jak go zrobić. Zrobienie go zajmuje ok. pół
> godziny więc nie dużo czasu. Tylko, że my robimy
> kebab z frytkami i sałatką z pomirora i
> ogórka(+sos włoski do sałatki). Mięso z podwójnej
> piersi kurczaka pokrojone zamarynowane smaży sie
> na oleju 10min i gotowe. Trzeba tylko ten olej

ale mięso doprawione samodzielnie smaży się równie szybko :)

> dobrze rozgrzac i wychodzi dobre miękkie mięsko.
> Szczerze polecam, ja osobiście sama bym nie
> eksperymentowała, z knora kebab mam już

Ja wychodzę z założenia, że lepiej przygotować coś po swojemu, niż kupować przyprawy z dodatkami w postaci glutaminianu sodu i innych ulepszaczy. Osobiście nie kupuję żadnych takich gotowców - wolę przyrządzać wszystko samodzielnie, doprawiam wtedy dokładnie tak, jak lubię.

> sprawdzony. Aha a sos czosnkowy można zrobić
> większy tam na opakowaniu pisze żeby rozrobić ten
> proszek z 3 łyżkami majonezu i 3 jogurtu, a ja
> daje 5 majonezu i 4 jogurtu, wychodzi tak samo
> dobry ale jest go więcej.

Sos jogurtowo-czosnkowy to też nie jest jakaś specjalna filozofia... wystarczy zmieszać raptem parę składników...

> Plus tego jest też taki, że nie trzeba sie samemu
> męczyć przyprawiać i wogóle, bo tam jest wszystko

Nie każdy męczy się gotując, ja np. traktuję to jako zabawę/pasję.

> gotowe i marynata i sos są identyczne jak w
> prawdziwym kebabie.

to akurat też kwestia sporna;) (przynajmniej z punktu widzenia pół-arabki;))

Anyway, tak naprawdę, to jeśli Wam smakuje, to nic mi do tego :)
Pzdr:)

Nie dla każdego to takie proste przyżądzić i wyważyć te składniki tak żeby było dobrze, ja podałam swoją propozycje więc sie nie czepiaj.
Bez przesady, wyraziłam tylko prywatną opinię, że da się też bez gotowców :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.