- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Zawiercie
- Liczba postów: 206
25 listopada 2010, 13:14
Laseczki podpowiedzcie mi co zrobić pysznego do jedzonka na kolacje andrzejową -niekoniecznie super dietetyczną.
Chodzi o to, że po całych dniach z mężem pracujemy i szkoda nam 3-letniego synka zostawiać jeszcze w sobotę z babcią, wolimy posiedzieć z nim i powygłupiać się.
Myślałam o jakimś mięsku zapiekanym w piekarniku z warzywami. Macie coś sprawdzonego?
Proszę o pomysły
26 listopada 2010, 12:29
Czy ja wiem w tych torebkach knora pisze jak to zrobić, jest w tym marynata do mięsa i sos czosnkowy do rozrobienia z majonezem i jogurtem naturalnym. Na opakowaniu pisze co trzeba kupić i jak go zrobić. Zrobienie go zajmuje ok. pół godziny więc nie dużo czasu. Tylko, że my robimy kebab z frytkami i sałatką z pomirora i ogórka(+sos włoski do sałatki). Mięso z podwójnej piersi kurczaka pokrojone zamarynowane smaży sie na oleju 10min i gotowe. Trzeba tylko ten olej dobrze rozgrzac i wychodzi dobre miękkie mięsko. Szczerze polecam, ja osobiście sama bym nie eksperymentowała, z knora kebab mam już sprawdzony. Aha a sos czosnkowy można zrobić większy tam na opakowaniu pisze żeby rozrobić ten proszek z 3 łyżkami majonezu i 3 jogurtu, a ja daje 5 majonezu i 4 jogurtu, wychodzi tak samo dobry ale jest go więcej.
26 listopada 2010, 12:31
Plus tego jest też taki, że nie trzeba sie samemu męczyć przyprawiać i wogóle, bo tam jest wszystko gotowe i marynata i sos są identyczne jak w prawdziwym kebabie.
- Dołączył: 2010-08-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 3378
26 listopada 2010, 12:46
> Czy ja wiem w tych torebkach knora pisze jak to
> zrobić, jest w tym marynata do mięsa i sos
> czosnkowy do rozrobienia z majonezem i jogurtem
> naturalnym. Na opakowaniu pisze co trzeba kupić i
Myślę, że bez torebki też byś sobie poradziła:)
> jak go zrobić. Zrobienie go zajmuje ok. pół
> godziny więc nie dużo czasu. Tylko, że my robimy
> kebab z frytkami i sałatką z pomirora i
> ogórka(+sos włoski do sałatki). Mięso z podwójnej
> piersi kurczaka pokrojone zamarynowane smaży sie
> na oleju 10min i gotowe. Trzeba tylko ten olej
ale mięso doprawione samodzielnie smaży się równie szybko :)
> dobrze rozgrzac i wychodzi dobre miękkie mięsko.
> Szczerze polecam, ja osobiście sama bym nie
> eksperymentowała, z knora kebab mam już
Ja wychodzę z założenia, że lepiej przygotować coś po swojemu, niż kupować przyprawy z dodatkami w postaci glutaminianu sodu i innych ulepszaczy. Osobiście nie kupuję żadnych takich gotowców - wolę przyrządzać wszystko samodzielnie, doprawiam wtedy dokładnie tak, jak lubię.
> sprawdzony. Aha a sos czosnkowy można zrobić
> większy tam na opakowaniu pisze żeby rozrobić ten
> proszek z 3 łyżkami majonezu i 3 jogurtu, a ja
> daje 5 majonezu i 4 jogurtu, wychodzi tak samo
> dobry ale jest go więcej.
Sos jogurtowo-czosnkowy to też nie jest jakaś specjalna filozofia... wystarczy zmieszać raptem parę składników...
> Plus tego jest też taki, że nie trzeba sie samemu
> męczyć przyprawiać i wogóle, bo tam jest wszystko
Nie każdy męczy się gotując, ja np. traktuję to jako zabawę/pasję.
> gotowe i marynata i sos są identyczne jak w
> prawdziwym kebabie.
to akurat też kwestia sporna;) (przynajmniej z punktu widzenia pół-arabki;))
Anyway, tak naprawdę, to jeśli Wam smakuje, to nic mi do tego :)
Pzdr:)
Edytowany przez karenknightly 26 listopada 2010, 12:58
26 listopada 2010, 20:21
Nie dla każdego to takie proste przyżądzić i wyważyć te składniki tak żeby było dobrze, ja podałam swoją propozycje więc sie nie czepiaj.
Edytowany przez Gazeciuch 26 listopada 2010, 20:21
- Dołączył: 2010-08-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 3378
26 listopada 2010, 20:42
Bez przesady, wyraziłam tylko prywatną opinię, że da się też bez gotowców :)