Temat: Opiekany chleb bez tłuszczu?

Być może znacie ten przepis z dzieciństwa - kromki chleba obtoczone w jajku i hyc na patelnie pełną oleju.
W gimnazjum czesto sobie robiłam takie śniadanko i miałam problem z olejem bo wlewałam go tak dużo że chleb w nim pływał i tylko mama sie przez to na mnie darła, że po co tyle bo za dużo ;)
Do rzeczy jednak, czy moge w ten sposób ten chleb 'usmażyć' ale ze śladową ilością oleju, typu np. dwie łyżki? Czy nie wyjdzie? (Patelnie mam teflonową)
O, albo np. w piekarniku? Tylko jak...

Prosze nie pisać że tłuszcze też są potrzebne, bo to wiem a jak kroje kotleta mielonego to tłuszcz z niego wycieka ;)
Z olejem nigdy nie probowalam,ale kiedy jadlam chleb to do glebokiego talerza wbijalam jajko dodawalam troche mleka i w zaleznosci na co.mialam ochote dodawalam szczypte soli albo cukru.Chleb maczalam w.tym i na.rozgrzana patelnie.Smazylam az do uzyskania zlocistego koloru pychota ;)!!
Z olejem nigdy nie probowalam,ale kiedy jadlam chleb to do glebokiego talerza wbijalam jajko dodawalam troche mleka i w zaleznosci na co.mialam ochote dodawalam szczypte soli albo cukru.Chleb maczalam w.tym i na.rozgrzana patelnie.Smazylam az do uzyskania zlocistego koloru pychota ;)!!
Ja tam na ceramicznej patelni nie dawałam oleju a i tak wychodziły ok :)
Pasek wagi
z tego co pamiętam zawsze robiłam to bez oleju,jajko ma i tak trochę tłuszczu
Pasek wagi
Oki, to już wiem co jutro zjem. Dzięki wielkie! :)
wyjdą jak będziesz ten chleb smażyła na mniejszym ogniu wtedy się przepiecze i nie spali :)
Pasek wagi
Ja smażyłam na Plancie zawsze. 1-2 łyżki wystarczyły. NA 2 kroplach oleju CI sie nie usmaży (nie zarumieni) to za malo chyba
Pasek wagi
Robiłam dziś. Smak ciut inny niż jak smażyłam na dużej ilości tłuszczu (choć bardzo podobny), ale wciąż dobre i smaczne! :)
A dodałam niecałą łyżeczke oleju, nawet nie wiem po co, myślę że i bez niego by wyszło. Dziękuję za odpowiedzi
To ja jeszcze dorzucę na przyszłość, jakby ktoś szukał tego wątku - bardzo często robię sobie kromki w jajku, też mam teflonową patelnię, nie używam tłuszczu w ogóle, nic się nie przypala, a kromki są super. Jak mam ochotę na chrupiące, czekam nieco dłużej, jak mam ochotę na mięciutki to ściągam po chwili.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.