16 lutego 2014, 17:48
Być może znacie ten przepis z dzieciństwa - kromki chleba obtoczone w jajku i hyc na patelnie pełną oleju.
W gimnazjum czesto sobie robiłam takie śniadanko i miałam problem z olejem bo wlewałam go tak dużo że chleb w nim pływał i tylko mama sie przez to na mnie darła, że po co tyle bo za dużo ;)
Do rzeczy jednak, czy moge w ten sposób ten chleb 'usmażyć' ale ze śladową ilością oleju, typu np. dwie łyżki? Czy nie wyjdzie? (Patelnie mam teflonową)
O, albo np. w piekarniku? Tylko jak...
Prosze nie pisać że tłuszcze też są potrzebne, bo to wiem a jak kroje kotleta mielonego to tłuszcz z niego wycieka ;)
Edytowany przez abb5ee1ca31a105cfdab57cc1baf1021 16 lutego 2014, 17:49
- Dołączył: 2014-01-14
- Miasto: Nie Polska
- Liczba postów: 7944
16 lutego 2014, 17:52
Z olejem nigdy nie probowalam,ale kiedy jadlam chleb to do glebokiego talerza wbijalam jajko dodawalam troche mleka i w zaleznosci na co.mialam ochote dodawalam szczypte soli albo cukru.Chleb maczalam w.tym i na.rozgrzana patelnie.Smazylam az do uzyskania zlocistego koloru pychota ;)!!
- Dołączył: 2014-01-14
- Miasto: Nie Polska
- Liczba postów: 7944
16 lutego 2014, 17:52
Z olejem nigdy nie probowalam,ale kiedy jadlam chleb to do glebokiego talerza wbijalam jajko dodawalam troche mleka i w zaleznosci na co.mialam ochote dodawalam szczypte soli albo cukru.Chleb maczalam w.tym i na.rozgrzana patelnie.Smazylam az do uzyskania zlocistego koloru pychota ;)!!
- Dołączył: 2014-01-23
- Miasto: Zawiercie
- Liczba postów: 806
16 lutego 2014, 17:53
Ja tam na ceramicznej patelni nie dawałam oleju a i tak wychodziły ok :)
- Dołączył: 2013-06-17
- Miasto: Katania
- Liczba postów: 6528
16 lutego 2014, 17:53
z tego co pamiętam zawsze robiłam to bez oleju,jajko ma i tak trochę tłuszczu
16 lutego 2014, 18:01
Oki, to już wiem co jutro zjem. Dzięki wielkie! :)
- Dołączył: 2011-08-05
- Miasto: Radziejów
- Liczba postów: 1165
16 lutego 2014, 18:31
wyjdą jak będziesz ten chleb smażyła na mniejszym ogniu wtedy się przepiecze i nie spali :)
- Dołączył: 2013-01-08
- Miasto: J
- Liczba postów: 12172
16 lutego 2014, 20:44
Ja smażyłam na Plancie zawsze. 1-2 łyżki wystarczyły. NA 2 kroplach oleju CI sie nie usmaży (nie zarumieni) to za malo chyba
17 lutego 2014, 09:15
Robiłam dziś. Smak ciut inny niż jak smażyłam na dużej ilości tłuszczu (choć bardzo podobny), ale wciąż dobre i smaczne! :)
A dodałam niecałą łyżeczke oleju, nawet nie wiem po co, myślę że i bez niego by wyszło. Dziękuję za odpowiedzi
Edytowany przez abb5ee1ca31a105cfdab57cc1baf1021 17 lutego 2014, 09:16
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1246
17 lutego 2014, 09:25
To ja jeszcze dorzucę na przyszłość, jakby ktoś szukał tego wątku - bardzo często robię sobie kromki w jajku, też mam teflonową patelnię, nie używam tłuszczu w ogóle, nic się nie przypala, a kromki są super. Jak mam ochotę na chrupiące, czekam nieco dłużej, jak mam ochotę na mięciutki to ściągam po chwili.