- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lutego 2014, 16:27
Edytowany przez sweetdisaster. 11 lutego 2014, 16:28
11 lutego 2014, 16:38
Edytowany przez dubidubida 11 lutego 2014, 16:41
11 lutego 2014, 16:49
Ale po co masz zastepowac oliwe lub maslo? Jedz awokado, smaż jajecznice ma maśle ,a do sałatek lej oliwę. Tluszczu nigdy za wiele. I tak, w menu masz zdecydowanie za malo tluszczow. Wrzuć jadlospis w jakis kalkulator i zobaczysz ze wyjda sladowe ilosci. To typowe menu pt. a zapcham się warzywami i oleję tłuszcze , bo są kaloryczne i ich obecność zmniejsza objętość porcji. Nie tędy droga....
11 lutego 2014, 16:51
Edytowany przez roseland 11 lutego 2014, 16:52
11 lutego 2014, 16:53
Przedstawiłaś jeden z modeli żywienia, ale zapominasz o tym, że kobiety spożywające więcej tłuszczów w diecie są bardziej narażone na raka piersi i jajnika. A tak poza tym to również trzustki, jelita grubego i paru innych rzeczy. A jeśli zaraz ktoś ma się wydrzeć na temat omega-3 i -6 to najlepszy ich stosunek do siebie występuje w siemieniu lnianym. Jeśli chodzi o oleje to nasz zwykły rzepakowy przebija w tej kwestii oliwę. A smażenie na maśle to już zostawiam bez komentarza.Ale po co masz zastepowac oliwe lub maslo? Jedz awokado, smaż jajecznice ma maśle ,a do sałatek lej oliwę. Tluszczu nigdy za wiele. I tak, w menu masz zdecydowanie za malo tluszczow. Wrzuć jadlospis w jakis kalkulator i zobaczysz ze wyjda sladowe ilosci. To typowe menu pt. a zapcham się warzywami i oleję tłuszcze , bo są kaloryczne i ich obecność zmniejsza objętość porcji. Nie tędy droga....
11 lutego 2014, 16:59
rzucasz się na kogoś, a brak Ci podstawowej wiedzy:stosunek tłuszczy omega liczy się w całym jadłospisie, a nie w konkretnych produktachwyzykowne są pewne rodzaje tłuszczyPrzedstawiłaś jeden z modeli żywienia, ale zapominasz o tym, że kobiety spożywające więcej tłuszczów w diecie są bardziej narażone na raka piersi i jajnika. A tak poza tym to również trzustki, jelita grubego i paru innych rzeczy. A jeśli zaraz ktoś ma się wydrzeć na temat omega-3 i -6 to najlepszy ich stosunek do siebie występuje w siemieniu lnianym. Jeśli chodzi o oleje to nasz zwykły rzepakowy przebija w tej kwestii oliwę. A smażenie na maśle to już zostawiam bez komentarza.Ale po co masz zastepowac oliwe lub maslo? Jedz awokado, smaż jajecznice ma maśle ,a do sałatek lej oliwę. Tluszczu nigdy za wiele. I tak, w menu masz zdecydowanie za malo tluszczow. Wrzuć jadlospis w jakis kalkulator i zobaczysz ze wyjda sladowe ilosci. To typowe menu pt. a zapcham się warzywami i oleję tłuszcze , bo są kaloryczne i ich obecność zmniejsza objętość porcji. Nie tędy droga....
11 lutego 2014, 17:04
Ok, już nic nie piszę. Jedzcie dalej ryby, bo one mają takie zdrowe tłuszcze, oliwę z oliwek itd.Dla mnie to dobrze, ja wam potem będę te raki leczyć ;)rzucasz się na kogoś, a brak Ci podstawowej wiedzy:stosunek tłuszczy omega liczy się w całym jadłospisie, a nie w konkretnych produktachwyzykowne są pewne rodzaje tłuszczyPrzedstawiłaś jeden z modeli żywienia, ale zapominasz o tym, że kobiety spożywające więcej tłuszczów w diecie są bardziej narażone na raka piersi i jajnika. A tak poza tym to również trzustki, jelita grubego i paru innych rzeczy. A jeśli zaraz ktoś ma się wydrzeć na temat omega-3 i -6 to najlepszy ich stosunek do siebie występuje w siemieniu lnianym. Jeśli chodzi o oleje to nasz zwykły rzepakowy przebija w tej kwestii oliwę. A smażenie na maśle to już zostawiam bez komentarza.Ale po co masz zastepowac oliwe lub maslo? Jedz awokado, smaż jajecznice ma maśle ,a do sałatek lej oliwę. Tluszczu nigdy za wiele. I tak, w menu masz zdecydowanie za malo tluszczow. Wrzuć jadlospis w jakis kalkulator i zobaczysz ze wyjda sladowe ilosci. To typowe menu pt. a zapcham się warzywami i oleję tłuszcze , bo są kaloryczne i ich obecność zmniejsza objętość porcji. Nie tędy droga....
11 lutego 2014, 17:09
Edytowany przez dubidubida 11 lutego 2014, 17:18
11 lutego 2014, 21:26
11 lutego 2014, 21:32
Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie[1]. W 2001 stwierdzono, że tłuszcze jednonienasycone (omega-9) oraz niektóre wielonienasycone (omega-6) sprzyjają rozwojowi raka piersi po menopauzie, a tłuszcze wielonienasycone omega-3 - przeciwdziałają. Odkryto, ze tłuszcze oleinowe (zawarte w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega-9) sprzyjają rozwojowi raka, podobnie jak niektóre tłuszcze wielonienasycone omega-6 (np. 20:2 pochodnakwasu linolowego). Tłuszcze nasycone (w maśle, smalcu, śmietanie, wieprzowinie, kiełbasie, drobiu, itp.) nie szkodzą osobom z predyspozycjami rakowymi, a tłuszcze wielonienasycone omega-3 - zdecydowanie pomagają[2].
Tłuszcze wielonienasycone omega-6 przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega-3 stymulują wzrost nowotworów prostaty, przyśpieszają postęp histopatologiczny i zmniejszają przeżywalność pacjentów z rakiem prostaty, podczas gdy tłuszcze wielonienasycone omega-3 (m.in. w oleju lnianym) mają odwrotne, pozytywne działanie[3].
Nie będę się do tego ustosunkowywać, gdyż nie liczę proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Edytowany przez .Valkyria. 11 lutego 2014, 21:47