18 listopada 2010, 18:14
Mam jutro rozmowe o prace w indyjskiej restauracji... :| Napisałam w podaniu ze wiem "coś" o kuchni indyjskiej... No i teraz sie boje ze to coś moze być za mało ;p. Hehe no bo wiem co to curry i tnadori chicken i prati i lasi i dosai i kofta i jeszcze przed chwila wiedziałam jak sie nazywają te pierożki takie dobre... xD. Wiem ze jedza lentylki które smakują jak spod pachy Oo... Czy ktoś moze mi udzielić szybkiego kursu po kuchni indyjskiej :|?? Szukałam w necie i na wiki jest wielki artykuł ale te dania sa podzielone na regiony itd i ja w zyciu tego nie zapamietam! Jest też lista dan ale mało zdjeć wiec sie nie dmyśle... :(. Wiem ze jedza rekami na lisciach banana ale pewnie nie w resauracji w samym centrum oslo ;p!
Dzieki za wszytskie podpowiedzi! Jakieś linki do zdjec czy coś mile widziane ;*!
18 listopada 2010, 20:06
podstawa kuchni indyjskiej sa przyprawy oczywiscie w sumie ta kuchnie nie jest skomplikowana .Te pierozki nazywaja sie Samosy a najbardziej znane potrawy to :Kheer,Chapati,Lassi-danie z jogurtu,pani puri,Tandoori,Udka w curry,Dosa-nalesniki wyrabiane z soczewicy i mąki ryżowej, smażone na płaskiej blaszce z dodatkiem ghi.Oczywiscie w Indiach( nie wszedzie) nie je sie wołowiny bo krowy sa swiete
WEGETARIAŃSKIE BIRYANI -ryż smażony z warzywami i dodatkiem indyjskich przypraw
CHICKEN TIKKA MASALA- mięso z kurczaka gotowane w lekko ostrym sosie na bazie naturalnego jogurtu, mleka kokosowego, pasty pomidorowej i indyjskich przypraw
Masala chai -herbata z dodatkiem aromatycznych przypraw, mleka i cukru
Parantha -Placek z indyjskiej mąki nadziewany ziemniakami i przyprawami, smażony na indyjskiej patelni tava
Onion Bhaji -Cebula panierowana w mące groch
Naan -Placek z pszennej mąki i smażona na blaszce.opiekaczu,lub ewentualnie piekarniku
Ogolnie ,ryz .kurczak,jajka soczewica przyprawy ostre :curry.garam masala,kardamon.
Edytowany przez ba1fde8c24e9091199244125786a52f0 18 listopada 2010, 20:20