- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 listopada 2010, 16:06
witajcie:)
mam pytanie odnośnie chleba bez użycia mąki z samych otrąb. czy macie jakieś ciekawe przepisy żeby były najmniej kaloryczne i jak i ile się powinno piec.
bo ja przed chwilą zrobiłam chleb wg przepisu dukana i szczerze mówiąc ledwo co urósł i się spalił na dodatek? jak Wy robicie taki chleb? :)
19 listopada 2010, 13:44
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać żółtka i mleko, dokładnie wmieszać. Na końcu dodać ubite białka i wymieszać delikatnie, acz dokładnie. Włożyć do formy i piec około 45 minut w 180°C.
Z najczęściej dostępnych na rynku otrąb owsianych są te z firmy Kupiec, w kartonowych pudełkach po 200 g. Ale można wypatrzeć też 500 g opakowania innych firm. Ma to znaczenie dla osób liczących pieniążki, gdyż chleb z otrębów Kupca wychodzi w zasadzie drogo. Te 500 g są o wiele tańsze. Można dodać ziarenek słonecznika, sezamu lub innych do środka, albo tylko nimi posypać. Ten chleb ponoć jest dosyć niskokaloryczny, ale w przeciwieństwie do rzeczy tego typu jest ciężki, gliniasty (taki ma być!) i taki chlebowy! Nie ma poczucia niedosytu jak po rozmaitych dietetycznych świństwach. Jednocześnie bardzo skutecznie syci. Podobno nie wychodzi z drożdży w kostce, muszą być w proszku
Nazwa produktu |
Waga [g] |
kcal |
B [g] |
W [g] |
T [g] |
Usuń z |
200,00 |
308,00 |
29,60 |
33,60 |
6,40 |
||
200,00 |
492,00 |
34,60 |
56,40 |
14,00 |
||
60,00 |
203,40 |
8,46 |
39,24 |
1,38 |
||
240,00 |
333,60 |
30,00 |
1,44 |
23,28 |
||
40,00 |
48,00 |
5,40 |
5,72 |
0,40 |
||
200,00 |
72,00 |
6,40 |
9,40 |
1,00 |
||
3,00 |
12,15 |
0,00 |
2,99 |
0,00 |
||
Suma |
943,00 |
1469,15 |
114,46 |
148,79 |
46,46 |
|