Temat: przyprawy

dziewczyny, podzielcie się ze mną jakimi przyprawami posługujecie się w kuchni przy doprawianiu warzyw, indyka, kurczaka, jajek i ryby. zalezy mi na tym, żeby było bezkalorycznie i NIEpikantnie, a sama w kuchni jestem trochę zagubiona, mieszkam sama i nie wiem nawet właściwie co by tu kupić :)
przyprawy nie maja kalori....chyba ze jakies kucharki czy wegety....
Pasek wagi

Wow, dużo tego... Ja używam głównie bazylii, cynamonu, estragonu, imbiru, kardamon, kminku, kurkumy, majeranku, oregano, pieprzu, pieprzu cayenne, tymianku i mieszanek - curry, przyprawy do piernika i ziół prowansalskich, a z płynnych sok z cytryny i ocet balsamiczny. Jeśli ma nie być kalorii to bez płynnych, a jeśli nie ostre to bez pieprzu. Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać. Polecam eksperymentować. 

PS. Cynamon, kardamon i przyprawa do piernika to nie pomyłka. Używam ich czasem do przyprawiania mięsa kiedy przyrządzam je z owocami ;)

mi mało do szczęścia potrzeba, pierś z kurczaka robię głównie na ostro, ale że nie preferujesz to powiem, że uwielbiam takiego z samym tymiankiem i słynnym jogurtem naturalnym z czosnkiem
Nie maja kalorii ale niektóre mają cukier! Ja używam z kamisa np kebab - gyros. Jest przede wszystkim bez cukru i naprawdę świetna do kurczaka
Pasek wagi
ja do sałatek uwielbiam oregano/ albo zioła prowansalskie,tylko trzeba z nimi uważać bo jak dasz za dużo to surówka wyjdzie ci gorzka. Co kurczaka dodaję przyprawę 'do kurczaka' z prymata (?) tylko ja dosypuje jeszcze trochę ziarenek smaku ziołowych.   
Uwielbiam curry, przyprawę do gyrosa, oregano, majeranek, zioła prowansalskie, bazylię, paprykę słodką, cynamon;)
A kurczak to najlepszy jest z przyprawą do kurczaka, do gyrosa i z curry. Pychota!
baaaardzo dużo ziół i przypraw i oczywiście sos sojowy oraz czosnek;)
zioła prowans.,bazylia, oregano, tymianek, pieprz, wszelkie papryki, curry, cynamon, kardamon, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, kurkuma, kminek, koper, pietruszka

poza tym ocet winny do robienia marynaty do mięsa czy do robienia sosu vinaigrette
Mam w kuchni prawie wszystkie dostępne zioła i przyprawy, z wyjątkiem curry i anyżu (awersja totalna;)) i gotowych mieszanek (bo zawierają MSG i zbędną sól). Jeśli chodzi o zioła to w miarę możliwości lepiej kupować świeże, bo to smakowo i zapachowo zupełnie inna bajka w porównaniu z suszonymi...
A tak w ogóle to najlepiej indywidualnie eksperymentować co nam do czego pasuje - nie ma ograniczeń :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.