Temat: golonka

wiem, to może dziwne.. ale czy golonka to tłuste czy chude mięso? bo gotuję bigos i mam zamiar ją dorzucić razem z kiełbaską podsmażoną z cebulą.. takie zestawienie bd chyba kaloryczne? nie wiem właśnie, czy powinnam wtedy jeść to na diecie
golonka podobno to jeden z grzechów najcięższych ;)
Tłuste.
Tłuste, ale pyszne :P
dzięki dziewczyny, czyli bigosowi mówię sayonara.. ah XD
Golonka surowa 100g - 250 kcal, karkowka tyle samo, a lopatka 200 kcal.
jak dla mnie to jedno z najdelikatniejszych części wieprzowiny;)
dawno nie jadłam,ale jak bym miała ochotę, to nie widzę przeszkód. po odrzuceniu tej obleśnej skóry, kości i chrząstek mięsko wydaje się być całkiem ok:)
oczywiście gotowana w warzywach:) skórę najlepiej wyciąć przed gotowaniem, wtedy nie będzie gotować się w tym tłuszczyku;)

najlepiej ugotować ja z marchewka, selerem, pietruszką porem, zielem ang.,liściem laurowym i pieprzem....ehhh i smaka mi narobiłaś;)

PS. Taka ciekawostka, jak gotuje/piekę udka  kurczaka to przed ta czynnością również usuwam skórę! Lekarz mojej siostry powiedział jej,ze w skórze właśnie gromadzą się hormony i antybiotyki, którymi karmiony był kurczak! Pomijam,ze skóra jest niedietetyczna;)
właśnie się dowiedziałam, że mama wyrzuciła tą całą tłustą część po gotowaniu bigosu i zostawiła tylko chude mięso. bigos jest wtedy z podsmażoną cebulką, kiełbasą i tym chudym mięsem z golonki. myślicie, że wtedy na obiad mogłabym zjeść?
pewnie (kiełbasa gorsza moim zdaniem niż to mięso) :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.