- Dołączył: 2010-09-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 506
15 listopada 2010, 16:32
Używacie mąki razowej? Można jej używać zamiennie z białą? Jak nie, to do czego można?
Będę wdzięczna. ;)
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
15 listopada 2010, 17:25
Nie używam już mąki razowej ponieważ ciasto na pizzę/bułki/chleb zawsze wychodziło mi suche,
twarde i NIGDY nie wyrosło nawet przy dużej ilości drożdży. I w smaku nie jest ciekawe.
A i jak zrobiłam naleśniki na mącę razowej to miałam wrażenie, że jem chleb.
Edytowany przez Djabeuu 15 listopada 2010, 17:48
- Dołączył: 2010-05-17
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 286
15 listopada 2010, 17:45
ja używam zamiast białej make lubella - pełnowartościowa czy tam coś...robię z niej naleśniki, a wczoraj robiłam z niej pierogi i były twardsze... gorsze - ale to pierwsze odczucie do wszystkiego można sie przyzwyczaić. Nie tknęłabym teraz np białych makaronów łeee
Polecam wprowadzenie więcej takich produktów:) naprawdę warto !
Białym chlebem, mąką można się najeść np w MC lub każdej innej restauracji
- Dołączył: 2010-02-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5262
15 listopada 2010, 17:52
mąka razowa czy graham ma inny sklad i wlasciwosci od maki jasnej.
Posiada wiecej okrywy owocowo-nasinnej niz maka jasna, zawsze tez wypiek z tej mąki bedzie "ciezszy", mniej sklonny do wyrosniecia. Nie wiem czy zauwazylyscie,ale chleb z maki,ciemnej (nie mylic z chlebem lekkim ciemnym, ktory jest barwiony karmelem) zawsze np 400 g czy 500g mniejszy niz zwykly chleb z maki jasnej,bardziej zbyty, tam samo bedzie z innymi wypiekami.. jednakze warto probowac,eksperymentowac,moze cos cokolwiek wyjdzie;) nalesniki, placuszki.. a moze chociaz pol na pol z jasna maka.
- Dołączył: 2010-05-17
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 286
15 listopada 2010, 18:20
Zgodzę się że chlebuś jest cięższy przez co mniejszy, ale jakoś lepiej nim zawsze pojem + 0 problemów z jelitami dla mnie bomba :)
Edytowany przez asia309 15 listopada 2010, 18:21