Temat: mąka razowa

Używacie mąki razowej? Można jej używać zamiennie z białą? Jak nie, to do czego można? 

Będę wdzięczna. ;)

Nie używam mąki razowej.
Nie używam już mąki razowej ponieważ ciasto na pizzę/bułki/chleb zawsze wychodziło mi suche,
twarde i NIGDY nie wyrosło nawet przy dużej ilości drożdży. I w smaku nie jest ciekawe.
A i jak zrobiłam naleśniki na mącę razowej to miałam wrażenie, że jem chleb.

ja używam zamiast białej make lubella - pełnowartościowa czy tam coś...robię z niej naleśniki, a wczoraj robiłam z niej pierogi i były twardsze... gorsze - ale to pierwsze odczucie do wszystkiego można sie przyzwyczaić. Nie tknęłabym teraz np białych makaronów łeee
Polecam wprowadzenie więcej takich  produktów:) naprawdę warto !
Białym chlebem, mąką można się najeść np w MC lub każdej innej restauracji
mąka razowa czy graham ma inny sklad i wlasciwosci od maki jasnej.
Posiada wiecej okrywy owocowo-nasinnej niz maka jasna, zawsze tez wypiek z tej mąki bedzie "ciezszy", mniej sklonny do wyrosniecia. Nie wiem czy zauwazylyscie,ale chleb z maki,ciemnej (nie mylic z chlebem lekkim ciemnym, ktory jest barwiony karmelem) zawsze np 400 g czy 500g mniejszy niz zwykly chleb z maki jasnej,bardziej zbyty, tam samo bedzie z innymi wypiekami.. jednakze warto probowac,eksperymentowac,moze cos cokolwiek wyjdzie;) nalesniki, placuszki.. a moze chociaz pol na pol z jasna maka.
Pasek wagi
Zgodzę się że chlebuś jest cięższy przez co mniejszy, ale jakoś lepiej nim zawsze pojem + 0 problemów z jelitami dla mnie bomba :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.