Temat: mąka/skrobia kukurydziana

hej w internecie jest pełno sprzecznych informacji dlatego pytam tutaj:
1. czy mąka i skrobia kukurydziana to jest to samo?
2. czy jest zdrowsza od pszennej a jeśli tak to dlaczego? czy jest ona zawsze "pełnoziarnista" czy też są odmiany jak w przypadku zwykłej mąki?
3. czy można ją kupić w jakimś hipermarkecie? bo szukam, szukam i nic...

skrobia jest biała (kupuje ja w zdrowej żywności), maka kuku żółta ( w TESCO, Carrefourze)
1. nie jestem pewna ale te nazwy chyba sa uzywane zamiennie
2. jest zalecana na dietach (inne maki nie) - wiec na pewno jest bardziej wartosciowa
3. ja znalazlam w marc polu - mozesz tez zamowic przez internet
W DUKANIE dopuszczalna jest tylko i wyłącznie skrobia więc muszę się różnić .
Pasek wagi
skrobia


mąka

znalazłam w carrefour ;) jednak o mąkę mi chodziło. na tortille i naleśniki.dzięki za pomoc :)
ile dziennie można tej skrobi zużyć??

skrobia? to chyba ziemniaczana a nie kukurydziana.. kukurydziana jest mąka, a ziemniaczana mąka/ skrobia



az musialam sprawdzic i jest cos takiego jak skrobia kukurydziana nie wiedzialam :d

pytam o skrobię kukurydzianą.... czy są jakieś ograniczenia w jej stosowaniu?
skrobia kukurydziana zagęszcza np. sos już w małych ilościach,  żeby zagęścić sos mąką kukurydzianą trzeba dać jej o wiele więcej, w tym tkwi różnica bo wartości energetyczne są porównywalne

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.