15 listopada 2010, 10:27
hej w internecie jest pełno sprzecznych informacji dlatego pytam tutaj:
1. czy mąka i skrobia kukurydziana to jest to samo?
2. czy jest zdrowsza od pszennej a jeśli tak to dlaczego? czy jest ona zawsze "pełnoziarnista" czy też są odmiany jak w przypadku zwykłej mąki?
3. czy można ją kupić w jakimś hipermarkecie? bo szukam, szukam i nic...
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
15 listopada 2010, 11:09
skrobia jest biała (kupuje ja w zdrowej żywności), maka kuku żółta ( w TESCO, Carrefourze)
- Dołączył: 2010-09-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 932
15 listopada 2010, 11:13
1. nie jestem pewna ale te nazwy chyba sa uzywane zamiennie
2. jest zalecana na dietach (inne maki nie) - wiec na pewno jest bardziej wartosciowa
3. ja znalazlam w marc polu - mozesz tez zamowic przez internet
- Dołączył: 2009-03-14
- Miasto: Zaczarowane Miejsce
- Liczba postów: 2150
15 listopada 2010, 12:01
W DUKANIE dopuszczalna jest tylko i wyłącznie skrobia więc muszę się różnić .
15 listopada 2010, 15:16
znalazłam w carrefour ;) jednak o mąkę mi chodziło. na tortille i naleśniki.dzięki za pomoc :)
- Dołączył: 2009-01-10
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1715
21 stycznia 2011, 20:02
ile dziennie można tej skrobi zużyć??
21 stycznia 2011, 20:07
skrobia? to chyba ziemniaczana a nie kukurydziana.. kukurydziana jest mąka, a ziemniaczana mąka/ skrobia
az musialam sprawdzic i jest cos takiego jak skrobia kukurydziana nie wiedzialam :d
Edytowany przez 9magda6 21 stycznia 2011, 20:08
- Dołączył: 2009-01-10
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1715
21 stycznia 2011, 20:10
pytam o skrobię kukurydzianą.... czy są jakieś ograniczenia w jej stosowaniu?
21 stycznia 2011, 20:17
skrobia kukurydziana zagęszcza np. sos już w małych ilościach, żeby zagęścić sos mąką kukurydzianą trzeba dać jej o wiele więcej, w tym tkwi różnica bo wartości energetyczne są porównywalne