Temat: Frytki bez oleju

Ostatnio na rynku dość szeroko reklamowana jest frytkownica

Tefal Actifry Fz7000. Czy rzeczywiście jest dobra i tak jak ją reklamuję wystarczy 1 łyżka oleju?? Może ktoś ma ją w domu??

> nie jadłyście frytek na smalcu, a z góry piszecie,
> że nie dobre, a są lepsze niż na oleju, chociaż to
> raczej dla tych co się nie odchudzają ;Pco do
> tematu, to warto poczytać na róznych forach
> opinie, potem kupować

nowe pokolenie sie wychowało na tych olejowych, to przez to;) moje pokolenie pamieta czasy długich kolejek nawet za papierem dupnym, a taka kostka smalcu na ktorej mozna bylo smazyc fryty to byl rarytas sam w sobie (przydział był ograniczony a przeciez tzeba było tez co innego smazyc przez caly miesiac niz tylko frytki)  

Pasek wagi
MManiak: no nie powiedziałabym, że frytki smażone na smalcu to te ejdyne i słuszne. W Belgi np, skąd podobno sie wywodzą są one robione w jeszcze inny sposób: krojone bardzi cienko i smazone tez z tego co pamietam w jakis specyficzny sposób. Wieć ty chyba tez nigdy frytek dobrych nie jadłes :P Zreszta ja  np frytek robionych na smalcu w zyciu bym nie zjadła bo jestem wegetarianka.
Pasek wagi
musze sceptykow smalcu rozczarowac bo to najzdrowszy tluszcz do smazenia

> musze sceptykow smalcu rozczarowac bo to
> najzdrowszy tluszcz do smazenia

przekonaj nas hehehehehe

Pasek wagi
Taaaak,fryt na smalcu ma ten smak! Taki specyficzny,'smalcowy?' i tak śmiesznie pachnie :)
Dawniej,jak nie byłam wegetem to wtryniałam aż mi się uszy częsły! Teraz nadal się to czuje jak ktoś z chatowników smaży.A ojciec to nawet sam po smalec na sklepa śmiga(a uwierzcie mi że to coś bo on nigdzie nie śmiga...heh).Kto nie wierzy niech spróbuje choć jednego,tak po prostu żeby z uporu nie mówić że syf i ble ale nie próbowałam...Smacznego!
Nie jadłam nigdy frytek smażonych na smalcu-zapewne kiedyś spróbuję-hehe, jednak uważam,że nie trzeba używać słowa żenada bezpodstawnie- no... ale co Niektórzy myślą,że filozofia i cytowanie w postach świadczą o inteligencji-pff, chyba sztucznej... 
U mnie zawsze w piekarniku się robi:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.