Temat: stewia - dziwny posmak?

Przeczytałam w internecie o charakterystycznym, gorzkim posmaku stewii i trochę się przestraszyłam. Zamierzam użyć jej do ciastek migdałowych ( przepis ), stąd moje pytanie: czy dla "normalnej" przyzwyczajonej do cukru osoby będzie to odczuwalne? 
Ogólnie zamierzam jej używać do wypieków, ale chcę żeby faktycznie były słodkie - jak przy użyciu sacharozy. Stewii jeszcze nie próbowałam, zamówiłam i za parę dni powinna być.
Ja jestem zwolennikiem zwykłych pastylkowych słodzików, cały mit że rako twórcze to mit. A stewia pozostawia taki dziwny posmak mąki w ustach a jeśli dobrze wymieszasz to będzie jak cukier
Ja jestem zwolennikiem zwykłych pastylkowych słodzików, cały mit że rako twórcze to mit. A stewia pozostawia taki dziwny posmak mąki w ustach a jeśli dobrze wymieszasz to będzie jak cukier
to prawda ma lekko gorzkawy posmak..
no niestety stewia jest jak dla mnie ohydna, ma gorzkawo- metaliczny posmaczek jak słodzik....
Ja używam ekstraktu ze stewii, jest droższy ale dużo bardziej wydajny (więc w sumie i tak wychodzi taniej) i nie ma żadnego posmaku. Używam tego do wszystkiego - wypieki, napoje, desery i nigdy nie było problemów ze smakiem, tylko do ciast muszę dodac mniej płynó bo zamiast 2 szklanek cukru wsypuję 1/10 łyżeczki ekstraktu więc konsystencja się zmienia.
Słodziki z dodatkiem stewii są niedobre, ale to wypełniacze nadają ten metaliczny posmak, nie sama stewia. I same zmielone liście (zielone) podobno są gorzkawe, ale nie próbowałam.


Co do tych słodzików, to też słyszałam że ich rakotwórczość to mit, ale jednak są mega sztuczne. Ja mam problemy z poziomem cukru we krwi i stewia przy tym pomaga (jest polecana cukrzykom), generlanie myślę że jest zdrowsza bo jest z roslinki a nie z laboratorium. Ale kto to tam wie...
Ja mam liście, oczywiście dają baaardzo lekki posmak (nie metaliczny, ani sztuczny, bo to NATURA SAMA) i można się przyzwyczaić .... W IMIĘ ZDROWIA ! ;)
Pasek wagi
wydaje mi sie, ze w wypiekach az tak bardzo tego nie da sie odczuc, tzn ja nie zauwazylam, natomiast w kawie/ herbacie smakuje okropnie.
Chciałam się przerzucić ze słodzika na stewię, napaliłam się jak 150, pozaparzałam (kupiłam w formie "ziółka", liściastej) i wylałam Nie mogę się przekonać do tego smaku, śmierdzi mi gliną i ma taki jakiś posmak... nie wiem;/ Trzeba lubić.:)
Ja lubię bardzo stevie, tylko nią slodze. Ze stevia trzeba uważać, bo faktycznie użyta w większych ilościach daje dziwny posmak. Ona jest dość mocna i przykladowo zamiast 2 lyzeczek bialego cukru, wystarczy użyć tylko odrobinę stevii.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.