- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 listopada 2013, 21:52
3 listopada 2013, 22:02
3 listopada 2013, 22:04
3 listopada 2013, 22:05
W diecie lekkostrawnej rekomendowane jest pieczywo pszenne, a odradzane razowe, żytnie, chrupkie i z otrębami. Pod tym względem dieta łatwostrawna jest naprawdę wyjątkowa. Jeśli chodzi o podejście do mięs, dieta lekkostrawna bardziej przypomina inne kuracje odchudzające. Możemy jeść chude wędliny drobiowe, zrezygnować musimy z tłustych, wieprzowych, smalców i pasztetów. Tak samo na obiad powinniśmy jeść chude i ugotowane miesa drobiowe i ryby. Jeśli chodzi o sery, to możemy jeść chudy twaróg, ale nie ser żółty. Margarynę i smalec muszą zastąpić oliwa z oliwek, olej słonecznikowy lub rzepakowy. Warzywa, podobnie jak owoce, jemy w formie przetworzonej – najlepiej ugotowane i to w dodatku nie wszystkie. Powinniśmy zrezygnować z cebuli, kapusty, pora, ogórków i kalafiora oraz fasoli. Wśród rekomendowanych owoców diety lekkostrawnej znajdują sę banany i pieczone jabłka. Zrezygnować musimy z gruszek i śliwek. Jeśli chodzi o „zapychacze” to ziemniaki są dozwolone w postaci piure, a wśród kasz najlepsze są manna i drobna jęczmienna. Do zup, opartych na warzywnych wywarach, możemy dołożyć biały ryż i drobne makarony np. nitki. Oczywiście musimy zapomnieć też o słodkich deserach. Warto także pamiętać, że przygotowując potrawy możemy korzystać z niewielkiej gamy przypraw: majeranku, cukru, soku z cytryny, kopru, rzeżuchy i pietruszki.
Jeśli chodzi o napoje, podczas stosowania diety lekkostrawnej, powinniśmy pić jogurty naturalne, kefiry, maślanki, herbaty owocowe, mleko oraz kawę zbożową. Odstawiamy alkohol, mocną kawę i kolorowe napoje.
3 listopada 2013, 22:05
3 listopada 2013, 22:10
3 listopada 2013, 22:14
3 listopada 2013, 22:15