- Dołączył: 2013-01-15
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 320
5 października 2013, 18:22
Jak w temacie
Edytowany przez nicol222 5 października 2013, 18:44
- Dołączył: 2013-02-20
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 2206
5 października 2013, 18:28
Nie do końca wiem czy o to chodzi, ale ja lubię wersję ze zmielonymi płatkami owsianymi. Owsianka robi się wówczas taka delikatniejsza i bardziej kremowa.
- Dołączył: 2012-04-25
- Miasto: Skarżysko-Kamienna
- Liczba postów: 1135
5 października 2013, 19:38
ugotuj w mniejszej ilości wody czy mleka niż zazwyczaj, wydaje mi się, że budyniowa jest bardziej gęsta. Rozmieszaj łyżkę proszku budyniowego w odrobinie mleka i dolej do owsianki, poza tym pyszna <3
- Dołączył: 2012-12-29
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 70
5 października 2013, 21:59
Moja 45g płatków + 150 ml wody i 200 ml mleka. Gotuję na noc ok 15-20 min. Odstawiam i z rana podgrzewam :) z 6 łyżkami wody
- Dołączył: 2011-02-16
- Miasto: Frankfurt
- Liczba postów: 112
9 października 2013, 12:50
Ja zalewam platki taka iloscia mleka zeby tylko pokryc te platki. Tak zeby mleko bylo rowno z platkami. Wstawiam do mikrofali i obserwuje. Jak sie owsianka podniesie do wysokosci miseczki to wylaczam, czekam az troche ostygnie i juz. Wszystko sie tak podnosi ze jak w odpowiednim momencie nie wylacze to mi wyplynie :P Ale jest przepyszna. Moja mama jak robila sobie owsianke po swojemu to jadla na sile, bo jej to wogole nie smakowalo, dopiero jak jej zrobilam swoja to stwierdzila ze w z zyciu nie jadla czegos pyszniejszego :))
- Dołączył: 2009-11-13
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 703
10 października 2013, 11:46
Dodaj jajko do owsianki, wtedy jest super gęsta i bardzo sycąca. Białko trzeba oddzielić od żółtka i ubić z odrobiną soli. Do gotującej się owsianki doda roztrzepane żółtko i podgotować ok 1/2- 1 minuty, następnie wyłączyć gaz. Dodać ubite białko i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.