Temat: Jak zrobić gęstą owsiankę ?

Jak w temacie
Nie do końca wiem czy o to chodzi, ale ja lubię wersję ze zmielonymi płatkami owsianymi. Owsianka robi się wówczas taka delikatniejsza i bardziej kremowa. 
ugotuj w mniejszej ilości wody czy mleka niż zazwyczaj, wydaje mi się, że budyniowa jest bardziej gęsta. Rozmieszaj łyżkę proszku budyniowego w odrobinie mleka i dolej do owsianki, poza tym pyszna <3
Moja 45g płatków + 150 ml wody i 200 ml mleka. Gotuję na noc ok 15-20 min. Odstawiam i z rana podgrzewam :) z 6 łyżkami wody 
Ja zalewam platki taka iloscia mleka zeby tylko pokryc te platki. Tak zeby mleko bylo rowno z platkami. Wstawiam do mikrofali i obserwuje. Jak sie owsianka podniesie do wysokosci miseczki to wylaczam, czekam az troche ostygnie i juz.  Wszystko sie tak podnosi ze jak w odpowiednim momencie nie wylacze to mi wyplynie :P Ale jest przepyszna. Moja mama jak robila sobie owsianke po swojemu to jadla na sile, bo jej to wogole nie smakowalo, dopiero jak jej zrobilam swoja to stwierdzila ze w z zyciu nie jadla czegos pyszniejszego :))
Pasek wagi
Dodaj jajko do owsianki, wtedy jest super gęsta i bardzo sycąca. Białko trzeba oddzielić od żółtka i ubić z odrobiną soli. Do gotującej się owsianki doda roztrzepane żółtko i podgotować ok 1/2- 1 minuty, następnie wyłączyć gaz. Dodać ubite białko i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.