Temat: Zjełczałe masło do pieczenia?

Mam masło w lodówce od jakiś trzech tygodni. Zdążyło już zjełczeć, ale jest to swojskie, wiejskie masło. No więc moja babcia stwierdziła, że trzeba coś z tego upiec, bo to szkoda wyrzucić. Wypłukała je, obkroiła i tak sobie stoi... Orientuje się ktoś może, czy to jest aby zdrowe, żeby użyć takiego masła do pieczenia? 
Ach te babcie...wysoka temperatura zabija bakterie ale skład chemiczny masla juz sie zmienil. Ja bym nie ryzykowala.
Pasek wagi
absolutnie nie jedzcie tego. To nieistotne, czy to swojskie, czy ze sklepu - nic co jest spleśniałe, zgniłe, zjełczałe nie nadaje się do jedzenia i może doprowadzić do poważnego zatrucia organizmu
a ile moze stac  maslo w lodowce? bo ja po 2 miesiacach od otworzenia zjadlam
Wywal

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.