- Dołączył: 2013-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 920
13 września 2013, 11:49
chciałam ususzyc świeżutkie pestki dyni w piekarniku, ale tak fajnie się przypiekły, że bardzo mi smakują w całości... zastanawiam się jednak czy jedzenie tych łupin to dobry pomysł? :P
- Dołączył: 2011-02-22
- Miasto: Piaski
- Liczba postów: 900
13 września 2013, 12:21
ja też tak parę zjadłam i nawet się nie zczaiłam, że są z łupinami :D
- Dołączył: 2009-04-08
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 1051
13 września 2013, 12:28
Podejrzewam, że te łupinki po prostu przez Ciebie przelecą
- Dołączył: 2013-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 920
13 września 2013, 13:07
to w takim razie mogę założyc, że same łupinki nie mają kalorii?
- Dołączył: 2013-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 920
13 września 2013, 13:52
zjadłam niedużą garśc, ale teraz po czasie czuję się strasznie zaaaapchana.
- Dołączył: 2010-11-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1094
14 września 2013, 01:36
ja ze świeżej dyni jem z łupinami :) jeśli są najpierw obgotowane w solonej wodzie a potem podpieczone oczywiście - nie tak na "surowo" ;)
- Dołączył: 2013-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 920
14 września 2013, 08:51
ciekawe, a w jakim celu obgotowujesz? :)
czy ktoś wie co jest w tych łupinach? doszukałam się tylko informacji, że błonnik, ale co jeszcze?
Edytowany przez noc.nik 14 września 2013, 08:52
- Dołączył: 2010-11-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1094
14 września 2013, 10:14
noc.nik napisał(a):
ciekawe, a w jakim celu obgotowujesz? :)czy ktoś wie co jest w tych łupinach? doszukałam się tylko informacji, że błonnik, ale co jeszcze?
mają jakby to nazwać, hm są bardziej chrupiące, po pieczeniu takie jakie powinny wyjść, zawsze piekłam bez obgotowywania i czasami potrafiły wyjść zbyt twarde, łykowate - jest spora różnica w smaku - warto spróbować - ja gotuję około 10 minut w osolonej wodzie, potem osuszam, smaruję oliwą i jak ktoś lubi, można posypać solą jeszcze - ja takich używam do zupy dyniowej - wtedy też nie ma potrzeby jej solić - pestki zawierają w sobie wystarczającą już ilość : ))
- Dołączył: 2010-08-01
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 1085
14 września 2013, 11:43
Chyba nawet zdrowej jest z łupinami, bo to tak jak z pełnym ziarnem zbżowym, pestka bez łupiny jest jak oczyszczone ziarno - jest niepełnowartościowe.