- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 września 2013, 19:33
UNIKAMY:
1. Mleka i produktów mlecznych: mleko krowie, mleko w proszku, śmietana, maślanka, kefir, jogurty, sery, lody, bita śmietana, desery mleczne, serniki, czekolada mleczna, czekolada biała, masło itp. (Uwaga: często osoby uczulone nawet na mleko dobrze tolerują masło, obserwuj organizm lub wykonaj test na nietolerancję pokarmową. ). Osoby, które nie chcę całkowicie zrezygnować z nabiału powinny przynajmniej zrezygnować z serów żółtych i mleka krowiego.
2. Glutenu i produktów pszennych (zawierają gluten), czyli głównie produktów złożonych z takich zbóż jak: pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz tj.: chleb, bułki, makaron; kasza manna, kasza jęczmienna, kuskus, paluszki, opłatki, precle, gofry, drożdżówki, pączki, ciastka, ciasta, lody z waflami, chrupki pszenne, płatki śniadaniowe pszenne oraz sojowe/ryżowe i inne zawierające ekstrakt słodowy z jęczmienia; owsianki, otręby; proszek do pieczenia pieczywo chrupkie (uwaga na skład); piwo, napoje i inne produkty z dodatkiem słodu jęczmiennego, większość sosów sojowych; pokarmy ze skrobią modyfikowaną; sosy zagęszczane mąką; paluszki rybne, panierowane produkty mięsne, frytki, hamburgery, pizza, kebab, pitta, kluski, pierogi, naleśniki; większość wędlin, zupy w torebkach. Osoby, które nie chcą całkowicie rezygnować z produktów zbożowych powinny przynajmniej spożywać produkty z mąki pełnoziarnistej, jak najmniej przetworzone, z jak najmniejszą ilością dodatków.
3. Soi (zmniejsza wchłanianie hormonów; wolotwórcza; chociaż niektóre źródła nie wykluczają całkowicie jej spożycia)
4. Cukru rafinowanego, słodyczy, napojów słodzonych
5. Wysoko przetworzonego pożywienia
6. Kofeiny, alkoholu, napoi typu cola, używek.
4. Orzechów ziemnych (wolotwórcze, często uczulają)
5. Tłuszczów nasyconych: Margaryna, tłuszcze typu trans; produkty smażone.
6. Jodowanej soli ze sklepu (dodaje się do niej szkodliwego aluminium; które gromadzi się w ciele)
7. Herbaty czarnej (zawiera szkodliwy fluor)
8. Napoi gazowanych (zawierają szkodliwy fluor, mnóstwo dodatków osłabiających i ogłupiających organizm i układ odpornościowy)
9. Papierosów (zawierają metale ciężkie, blokują pracę tarczycy i wytwarzanie hormonów)
10. Fluoru i chloru (należy w miarę możliwości kupować pasty bez fluoru i nie pić fluorowanej ani chlorowanej wody; fluor i chlor są szkodliwe dla pracy tarczycy i odkładają się w organizmie).
OSTROŻNIE Z:
ZALECANE:
PRODUKTY KONTROWERSYJNE
UWAGI ODNOŚNIE ŁĄCZENIA POKARMÓW
(informacje tego typu znajdziesz w wielu książkach na temat prawidłowego odżywiania się)
NIE ŁĄCZYMY:
10 września 2013, 19:39
10 września 2013, 19:40
10 września 2013, 19:41
czyli dieta podobna jak na niedoczynnosc tarczycy..
10 września 2013, 19:45
10 września 2013, 19:50
tak, podobna, tylko bez jodu np, przeciez hashi to wlasnie niedoczynnosc ;)sama mam to od 6-7 lat.ale nie probowalam takich diet, a moze powinnamczyli dieta podobna jak na niedoczynnosc tarczycy..
10 września 2013, 19:51
Wykluczenie glutenu i nabiału to podstawa przy każdej chorobie autoimunologicznej więc jak najbardziej zgadzam się. Wielokrotnie pisałam to na forum. Z resztą w większością się zgadzam.Uwaźałabym jednak na jajka, każdy powinien samodzielnie sprawdzić na sobie. Tak samo pomidory i papryka. Generalnie gluten, nabiał, psiankowate i jajka to najgorsze produkty przy każdej chorobie autoimunologicznej. Wykluczyłabym jeszcze orzechy/ nasiona.Z produktów wyjątkowo polecanych przy Hasimoto podkreśliłabym: olej kokosowy, produkty fermentowane, surową marchewkę, sól morską/ himalajską.Zasada nie łączenie nie ma zbytnio uzasadnienia naukowego. Kukurydzy też bym nie polecała.Dodam jeszcze: spożywanie umiarkowanej ilości węgli i białka a spore ilości zdrowych tluszczy.
10 września 2013, 19:52
a jak rozponalas ze masz hashimoto (jakie badania?) , bo slyszlalam ze na 100 % tudno stwierdzic, ja mam neidoczynnosc, i podejrzewaja zapalenie tarczycy (czyli hashimoto?)tak, podobna, tylko bez jodu np, przeciez hashi to wlasnie niedoczynnosc ;)sama mam to od 6-7 lat.ale nie probowalam takich diet, a moze powinnamczyli dieta podobna jak na niedoczynnosc tarczycy..
Edytowany przez ImagineDragons 10 września 2013, 19:53
10 września 2013, 19:53
dlazcego jajka i nabial sa najgorsze przy chorbach autoimunologicznych?Wykluczenie glutenu i nabiału to podstawa przy każdej chorobie autoimunologicznej więc jak najbardziej zgadzam się. Wielokrotnie pisałam to na forum. Z resztą w większością się zgadzam.Uwaźałabym jednak na jajka, każdy powinien samodzielnie sprawdzić na sobie. Tak samo pomidory i papryka. Generalnie gluten, nabiał, psiankowate i jajka to najgorsze produkty przy każdej chorobie autoimunologicznej. Wykluczyłabym jeszcze orzechy/ nasiona.Z produktów wyjątkowo polecanych przy Hasimoto podkreśliłabym: olej kokosowy, produkty fermentowane, surową marchewkę, sól morską/ himalajską.Zasada nie łączenie nie ma zbytnio uzasadnienia naukowego. Kukurydzy też bym nie polecała.Dodam jeszcze: spożywanie umiarkowanej ilości węgli i białka a spore ilości zdrowych tluszczy.
10 września 2013, 19:59
a jak rozponalas ze masz hashimoto (jakie badania?) , bo slyszlalam ze na 100 % tudno stwierdzic, ja mam neidoczynnosc, i podejrzewaja zapalenie tarczycy (czyli hashimoto?)tak, podobna, tylko bez jodu np, przeciez hashi to wlasnie niedoczynnosc ;)sama mam to od 6-7 lat.ale nie probowalam takich diet, a moze powinnamczyli dieta podobna jak na niedoczynnosc tarczycy..
Edytowany przez zaprawdeprzekletemiejsce 10 września 2013, 20:00