- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
12 sierpnia 2013, 21:25
12 sierpnia 2013, 21:32
Lepiej pszenne, albo żytnie, jeśli zależy ci na kaloriach
12 sierpnia 2013, 21:42
Edytowany przez anecznik 12 sierpnia 2013, 21:45
12 sierpnia 2013, 21:44
Otręby to zdrowe węglowodany. Poza tym mają dużo błonnika co dobrze wpływa na pracę jelit. Do tego białko, które jest potrzebne do budowani mięśni. Pamiętaj jednak żeby jeść je w pierwszej części dnia, najlepiej na śniadanie, np w postaci owsianki czy chlebka lnianego, który ma w sobie m.in. len i otręby pszenne oraz owsiane. Pszenne mają mniej węgli, ale też i mniej białka. Ja osobiście preferuję owsiane właśnie w postaci owsianki czy placuszków owsianych. (od 2 do 3 łyżek dziennie). Dodaję też do mięs jeśli śniadanie nie było otrębowe. Nie nalezy jednak nadużywać w ciagu dnia otrąb ponieważ mogą podrażniać jelita. Mimo to sa bardzo zdrowe dla naszego organizmu i każdy dietetyk je poleci ;). Będąc nawet na diecie niskokalorycznej należy pamiętać żeby dostarczać organizmowi wszystkich składników a jak wiadomo mając do wyboru węgle w postaci otrębów, ciemnego pieczywa, makaronów, ryżu czy mąki orkiszowej bądź razowej a białe pieczywo, makarony etc wybierzemy te pierwsze, zdrowe węgle.
12 sierpnia 2013, 21:59
mozesz mi wyjasnic jakoś logicznie czemu lepiej jesc otręby z rana niż na kolacje ?Otręby to zdrowe węglowodany. Poza tym mają dużo błonnika co dobrze wpływa na pracę jelit. Do tego białko, które jest potrzebne do budowani mięśni. Pamiętaj jednak żeby jeść je w pierwszej części dnia, najlepiej na śniadanie, np w postaci owsianki czy chlebka lnianego, który ma w sobie m.in. len i otręby pszenne oraz owsiane. Pszenne mają mniej węgli, ale też i mniej białka. Ja osobiście preferuję owsiane właśnie w postaci owsianki czy placuszków owsianych. (od 2 do 3 łyżek dziennie). Dodaję też do mięs jeśli śniadanie nie było otrębowe. Nie nalezy jednak nadużywać w ciagu dnia otrąb ponieważ mogą podrażniać jelita. Mimo to sa bardzo zdrowe dla naszego organizmu i każdy dietetyk je poleci ;). Będąc nawet na diecie niskokalorycznej należy pamiętać żeby dostarczać organizmowi wszystkich składników a jak wiadomo mając do wyboru węgle w postaci otrębów, ciemnego pieczywa, makaronów, ryżu czy mąki orkiszowej bądź razowej a białe pieczywo, makarony etc wybierzemy te pierwsze, zdrowe węgle.
12 sierpnia 2013, 22:13
Otręby to węglowodany, które dają nam energię na cały dzień. Są kaloryczne, ale w ciągu dnia jesteśmy w stanie je spalić. Wieczorem potrzebujemy znacznie mniej energii dlatego zaleca się jeść posiłki lekkostrawne a węglowodany takimi nie są. Ewentualnie jakaś sałatka z warzyw z kurczakiem jak najbardziej, jogurty naturalne itd. Węglowodanów nie spalimy na wieczór a co za tym idzie, odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Ekspertem nie jestem choć na papierku mam tytuł żywieniowca ;) Niemniej jednak czasy się zmieniają tak jak opinie. Ja posiadam taką wiedzę i z tego co mi wiadomo nie tylko ja znam tą teorię.mozesz mi wyjasnic jakoś logicznie czemu lepiej jesc otręby z rana niż na kolacje ?Otręby to zdrowe węglowodany. Poza tym mają dużo błonnika co dobrze wpływa na pracę jelit. Do tego białko, które jest potrzebne do budowani mięśni. Pamiętaj jednak żeby jeść je w pierwszej części dnia, najlepiej na śniadanie, np w postaci owsianki czy chlebka lnianego, który ma w sobie m.in. len i otręby pszenne oraz owsiane. Pszenne mają mniej węgli, ale też i mniej białka. Ja osobiście preferuję owsiane właśnie w postaci owsianki czy placuszków owsianych. (od 2 do 3 łyżek dziennie). Dodaję też do mięs jeśli śniadanie nie było otrębowe. Nie nalezy jednak nadużywać w ciagu dnia otrąb ponieważ mogą podrażniać jelita. Mimo to sa bardzo zdrowe dla naszego organizmu i każdy dietetyk je poleci ;). Będąc nawet na diecie niskokalorycznej należy pamiętać żeby dostarczać organizmowi wszystkich składników a jak wiadomo mając do wyboru węgle w postaci otrębów, ciemnego pieczywa, makaronów, ryżu czy mąki orkiszowej bądź razowej a białe pieczywo, makarony etc wybierzemy te pierwsze, zdrowe węgle.
12 sierpnia 2013, 22:49
12 sierpnia 2013, 23:35
mozesz mi wyjasnic jakoś logicznie czemu lepiej jesc otręby z rana niż na kolacje ?