Temat: można jeść otręby owsiane podczas diety żeby spalić tłuscz a zostawic mięsnie

Czy ma to sens przy obniżonej dawce kalorii jeść otręby owsiane i łudzić się by mięsnie zostały a tłuszcz się spalił ? Prosze o rzetelne wypowiedzi.
pewnie, przecież otręby na śniadanie to same zdrowe wegle
Lepiej pszenne, albo żytnie, jeśli zależy ci na kaloriach 

siczma napisał(a):

Lepiej pszenne, albo żytnie, jeśli zależy ci na kaloriach 
absolutnie tylko owsiane najwięcej białka mają. Aha ja tu pisze o dzisiejszej kolacji ?:P
Otręby to zdrowe węglowodany. Poza tym mają dużo błonnika co dobrze wpływa na pracę jelit. Do tego białko, które jest potrzebne do budowani mięśni. Pamiętaj jednak żeby jeść je w pierwszej części dnia, najlepiej na śniadanie, np w postaci owsianki czy chlebka lnianego, który ma w sobie m.in. len i otręby pszenne oraz owsiane. Pszenne mają mniej węgli, ale też i mniej białka. Ja osobiście preferuję owsiane właśnie w postaci owsianki czy placuszków owsianych. (od 2 do 3 łyżek dziennie). Dodaję też do mięs jeśli śniadanie nie było otrębowe. Nie należy jednak "nadużywać" otrębów w ciągu dnia ponieważ mogą podrażniać jelita. Mimo to są bardzo zdrowe dla naszego organizmu i każdy dietetyk je poleci ;). Będąc nawet na diecie niskokalorycznej należy pamiętać żeby dostarczać organizmowi wszystkich składników a jak wiadomo mając do wyboru węgle w postaci otrębów, ciemnego pieczywa, makaronów, ryżu czy mąki orkiszowej bądź razowej a białe pieczywo, makarony etc wybierzemy te pierwsze, zdrowe węgle.
Pasek wagi

anecznik napisał(a):

Otręby to zdrowe węglowodany. Poza tym mają dużo błonnika co dobrze wpływa na pracę jelit. Do tego białko, które jest potrzebne do budowani mięśni. Pamiętaj jednak żeby jeść je w pierwszej części dnia, najlepiej na śniadanie, np w postaci owsianki czy chlebka lnianego, który ma w sobie m.in. len i otręby pszenne oraz owsiane. Pszenne mają mniej węgli, ale też i mniej białka. Ja osobiście preferuję owsiane właśnie w postaci owsianki czy placuszków owsianych. (od 2 do 3 łyżek dziennie). Dodaję też do mięs jeśli śniadanie nie było otrębowe. Nie nalezy jednak nadużywać w ciagu dnia otrąb ponieważ mogą podrażniać jelita. Mimo to sa bardzo zdrowe dla naszego organizmu i każdy dietetyk je poleci ;). Będąc nawet na diecie niskokalorycznej należy pamiętać żeby dostarczać organizmowi wszystkich składników a jak wiadomo mając do wyboru węgle w postaci otrębów, ciemnego pieczywa, makaronów, ryżu czy mąki orkiszowej bądź razowej a białe pieczywo, makarony etc wybierzemy te pierwsze, zdrowe węgle.
mozesz mi wyjasnic jakoś logicznie czemu lepiej jesc otręby z rana niż na kolacje ?

paulkellerman napisał(a):

anecznik napisał(a):

Otręby to zdrowe węglowodany. Poza tym mają dużo błonnika co dobrze wpływa na pracę jelit. Do tego białko, które jest potrzebne do budowani mięśni. Pamiętaj jednak żeby jeść je w pierwszej części dnia, najlepiej na śniadanie, np w postaci owsianki czy chlebka lnianego, który ma w sobie m.in. len i otręby pszenne oraz owsiane. Pszenne mają mniej węgli, ale też i mniej białka. Ja osobiście preferuję owsiane właśnie w postaci owsianki czy placuszków owsianych. (od 2 do 3 łyżek dziennie). Dodaję też do mięs jeśli śniadanie nie było otrębowe. Nie nalezy jednak nadużywać w ciagu dnia otrąb ponieważ mogą podrażniać jelita. Mimo to sa bardzo zdrowe dla naszego organizmu i każdy dietetyk je poleci ;). Będąc nawet na diecie niskokalorycznej należy pamiętać żeby dostarczać organizmowi wszystkich składników a jak wiadomo mając do wyboru węgle w postaci otrębów, ciemnego pieczywa, makaronów, ryżu czy mąki orkiszowej bądź razowej a białe pieczywo, makarony etc wybierzemy te pierwsze, zdrowe węgle.
mozesz mi wyjasnic jakoś logicznie czemu lepiej jesc otręby z rana niż na kolacje ?


Otręby to węglowodany, które dają nam energię na cały dzień. Są kaloryczne, ale w ciągu dnia jesteśmy w stanie je spalić. Wieczorem potrzebujemy znacznie mniej energii dlatego zaleca się jeść posiłki lekkostrawne a węglowodany takimi nie są. Ewentualnie jakaś sałatka z warzyw z kurczakiem jak najbardziej, jogurty naturalne itd. Węglowodanów nie spalimy na wieczór a co za tym idzie, odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Ekspertem nie jestem choć na papierku mam tytuł żywieniowca ;) Niemniej jednak czasy się zmieniają tak jak opinie. Ja posiadam taką wiedzę i z tego co mi wiadomo nie tylko ja znam tą teorię.
Pasek wagi

anecznik napisał(a):

paulkellerman napisał(a):

anecznik napisał(a):

Otręby to zdrowe węglowodany. Poza tym mają dużo błonnika co dobrze wpływa na pracę jelit. Do tego białko, które jest potrzebne do budowani mięśni. Pamiętaj jednak żeby jeść je w pierwszej części dnia, najlepiej na śniadanie, np w postaci owsianki czy chlebka lnianego, który ma w sobie m.in. len i otręby pszenne oraz owsiane. Pszenne mają mniej węgli, ale też i mniej białka. Ja osobiście preferuję owsiane właśnie w postaci owsianki czy placuszków owsianych. (od 2 do 3 łyżek dziennie). Dodaję też do mięs jeśli śniadanie nie było otrębowe. Nie nalezy jednak nadużywać w ciagu dnia otrąb ponieważ mogą podrażniać jelita. Mimo to sa bardzo zdrowe dla naszego organizmu i każdy dietetyk je poleci ;). Będąc nawet na diecie niskokalorycznej należy pamiętać żeby dostarczać organizmowi wszystkich składników a jak wiadomo mając do wyboru węgle w postaci otrębów, ciemnego pieczywa, makaronów, ryżu czy mąki orkiszowej bądź razowej a białe pieczywo, makarony etc wybierzemy te pierwsze, zdrowe węgle.
mozesz mi wyjasnic jakoś logicznie czemu lepiej jesc otręby z rana niż na kolacje ?
Otręby to węglowodany, które dają nam energię na cały dzień. Są kaloryczne, ale w ciągu dnia jesteśmy w stanie je spalić. Wieczorem potrzebujemy znacznie mniej energii dlatego zaleca się jeść posiłki lekkostrawne a węglowodany takimi nie są. Ewentualnie jakaś sałatka z warzyw z kurczakiem jak najbardziej, jogurty naturalne itd. Węglowodanów nie spalimy na wieczór a co za tym idzie, odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Ekspertem nie jestem choć na papierku mam tytuł żywieniowca ;) Niemniej jednak czasy się zmieniają tak jak opinie. Ja posiadam taką wiedzę i z tego co mi wiadomo nie tylko ja znam tą teorię.
Dziękuje ci bardzo za super wyjaśnienie. Niestety kurczaka już  w domu nie mam a nie trawie mleka i najlepiej wszystko co z mlekiem związane. Mam z tego powodu problem deficytu białka są jakieś inne wysokobiałkowe produkty zamiast nabiału i mięsa ? jeszcze raz dzięki za obszerne wyjaśnienie, pozdro.
Najwięcej białka zawierają chude mięsa: indyk, kurczak oraz jaja, ryby no i nabiał (jogurty, sery itd). Jeśli zalezy Ci na pozbyciu się tkanki tłuszczowej i wyrzeźbieniu musisz organizmowi dostarczyć produktów o mniejszej ilości węglowodanów (tych zdrowych, najlepiej w pierwszej części dnia) a o większej ilości białka. Ewentualnie jakieś koktajle białkowe, ale to już zależy od tego czy trenujesz. Jeśli nie to myślę, że w codziennej diecie jesteś w stanie dostarczyć białka w odpowiedniej ilości.
Dzienne zapotrzebowanie na białko jest łatwe do obliczenia. Generalnie na 1 kg masy ciała przypada 1,5g-2g białka ;).
Pasek wagi

paulkellerman napisał(a):

mozesz mi wyjasnic jakoś logicznie czemu lepiej jesc otręby z rana niż na kolacje ?


bo żeby spalić węglowodany złożone organizm musi trochę popracować, jak mu zaserwujesz taki posiłek na wieczór, to nie zdąży się przetrawić, tylko będzie zalegać.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.