Temat: wątróbka wieprzowa

Czy ktoś się orientuje ile kcal będzie miała wątróbka wieprzowa ale gotowana? Wszystkie wartości jakie udalo mi się wyszukać w necie odpowiadaja jedynie wątróbce ale surowej, a wartości kcal dla gotowanej nie udalo mi się wyszukać. Moze ktos posiada takie informacje?
A zważ sobie po prostu surową, będzie po problemie. :D

A szczerze - wydaje mi się, że ugotowana jest trochę cięższa, więc na 100 g dałabym ze 20% kalorii mniej. Ale to trzeba by sprawdzić.

Meridkaa napisał(a):

A zważ sobie po prostu surową, będzie po problemie. :DA szczerze - wydaje mi się, że ugotowana jest trochę cięższa, więc na 100 g dałabym ze 20% kalorii mniej. Ale to trzeba by sprawdzić.

no właśnie problem polega na tym że dzisiaj ugotowałam ja na obiad na 2 dni, żyjąc w cudownym przeświadczeniu że ma tyle kcal ile na "ile.wazy.pl", ale niestety oświecilo mnie kiedy zobaczyłam że tam są wartości dla surowej wątrobki, i w komenarzach pod wazeniem jest napisane ze w trakcie gotowania następuje denaturyzacja białek co powoduje zwiększenie kcal w 100g, także teraz jestem w kropce. Jutro też na obiad będe miala ta wątróbke no ale nie wiem jakie wartości mam przyjąć, a niestety surowej już zważyć nie moge;(

ale raczej to nie są nie wiadomo jakie kalorie by się nimi przejmować :) 

ciekawaona napisał(a):

Meridkaa napisał(a):

A zważ sobie po prostu surową, będzie po problemie. :DA szczerze - wydaje mi się, że ugotowana jest trochę cięższa, więc na 100 g dałabym ze 20% kalorii mniej. Ale to trzeba by sprawdzić.
no właśnie problem polega na tym że dzisiaj ugotowałam ja na obiad na 2 dni, żyjąc w cudownym przeświadczeniu że ma tyle kcal ile na "ile.wazy.pl", ale niestety oświecilo mnie kiedy zobaczyłam że tam są wartości dla surowej wątrobki, i w komenarzach pod wazeniem jest napisane ze w trakcie gotowania następuje denaturyzacja białek co powoduje zwiększenie kcal w 100g, także teraz jestem w kropce. Jutro też na obiad będe miala ta wątróbke no ale nie wiem jakie wartości mam przyjąć, a niestety surowej już zważyć nie moge;(


Będzie miała tyle samo co surowa, kalorie nie wyparują ;). Z tym "zwiększaniem" kalorii chodzi o to, że ta sama wątróbka po ugotowaniu będzie prawdopodobnie ważyła mniej niż surowa, ale kalorii pozostanie tyle samo, stąd to zjawisko. Np. powiedzmy, że kawałek mięsa surowego waży 100gramów i ma 100kcal, po usmażeniu powiedzmy, że będzie ważył 80gramów, bo wyparuje woda, ale nadal będzie to te 100kcal. Dlatego "wydaje się" że po obróbce kaloryczność jest większa, ale tak naprawdę się nie zmienia. Prościej tego nie potrafię wytłumaczyć :P

Zanetka1503 napisał(a):

ciekawaona napisał(a):

Meridkaa napisał(a):

A zważ sobie po prostu surową, będzie po problemie. :DA szczerze - wydaje mi się, że ugotowana jest trochę cięższa, więc na 100 g dałabym ze 20% kalorii mniej. Ale to trzeba by sprawdzić.
no właśnie problem polega na tym że dzisiaj ugotowałam ja na obiad na 2 dni, żyjąc w cudownym przeświadczeniu że ma tyle kcal ile na "ile.wazy.pl", ale niestety oświecilo mnie kiedy zobaczyłam że tam są wartości dla surowej wątrobki, i w komenarzach pod wazeniem jest napisane ze w trakcie gotowania następuje denaturyzacja białek co powoduje zwiększenie kcal w 100g, także teraz jestem w kropce. Jutro też na obiad będe miala ta wątróbke no ale nie wiem jakie wartości mam przyjąć, a niestety surowej już zważyć nie moge;(
Będzie miała tyle samo co surowa, kalorie nie wyparują ;). Z tym "zwiększaniem" kalorii chodzi o to, że ta sama wątróbka po ugotowaniu będzie prawdopodobnie ważyła mniej niż surowa, ale kalorii pozostanie tyle samo, stąd to zjawisko. Np. powiedzmy, że kawałek mięsa surowego waży 100gramów i ma 100kcal, po usmażeniu powiedzmy, że będzie ważył 80gramów, bo wyparuje woda, ale nadal będzie to te 100kcal. Dlatego "wydaje się" że po obróbce kaloryczność jest większa, ale tak naprawdę się nie zmienia. Prościej tego nie potrafię wytłumaczyć :P

no tak ale ta Twoja usmażona wątróbka w tych 80g które pozostaną po odparowaniu wody będzie miala 100kcal- czyli 80g-100kcal, więc już 100g takiej wątróbki (tej Twojej usmażonej odparowanej:D) będzie miało 125kcal czyli nie możemy założyć ogólnie że 100kcal wątróbki to 100kcal bo nie wiemy jakim procesom została poddana (czyli to co Ty opisałaś). A ja przykładowo dzisiaj zjadłam 150g ale gotowanej wątróbki, no ale nie wiem ile te 150g. ugotowanej ważyło przed gotowaniem, więc jak mam obliczyć wartość kcal?

ciekawaona napisał(a):

Zanetka1503 napisał(a):

ciekawaona napisał(a):

Meridkaa napisał(a):

A zważ sobie po prostu surową, będzie po problemie. :DA szczerze - wydaje mi się, że ugotowana jest trochę cięższa, więc na 100 g dałabym ze 20% kalorii mniej. Ale to trzeba by sprawdzić.
no właśnie problem polega na tym że dzisiaj ugotowałam ja na obiad na 2 dni, żyjąc w cudownym przeświadczeniu że ma tyle kcal ile na "ile.wazy.pl", ale niestety oświecilo mnie kiedy zobaczyłam że tam są wartości dla surowej wątrobki, i w komenarzach pod wazeniem jest napisane ze w trakcie gotowania następuje denaturyzacja białek co powoduje zwiększenie kcal w 100g, także teraz jestem w kropce. Jutro też na obiad będe miala ta wątróbke no ale nie wiem jakie wartości mam przyjąć, a niestety surowej już zważyć nie moge;(
Będzie miała tyle samo co surowa, kalorie nie wyparują ;). Z tym "zwiększaniem" kalorii chodzi o to, że ta sama wątróbka po ugotowaniu będzie prawdopodobnie ważyła mniej niż surowa, ale kalorii pozostanie tyle samo, stąd to zjawisko. Np. powiedzmy, że kawałek mięsa surowego waży 100gramów i ma 100kcal, po usmażeniu powiedzmy, że będzie ważył 80gramów, bo wyparuje woda, ale nadal będzie to te 100kcal. Dlatego "wydaje się" że po obróbce kaloryczność jest większa, ale tak naprawdę się nie zmienia. Prościej tego nie potrafię wytłumaczyć :P
no tak ale ta Twoja usmażona wątróbka w tych 80g które pozostaną po odparowaniu wody będzie miala 100kcal- czyli 80g-100kcal, więc już 100g takiej wątróbki (tej Twojej usmażonej odparowanej:D) będzie miało 125kcal czyli nie możemy założyć ogólnie że 100kcal wątróbki to 100kcal bo nie wiemy jakim procesom została poddana (czyli to co Ty opisałaś). A ja przykładowo dzisiaj zjadłam 150g ale gotowanej wątróbki, no ale nie wiem ile te 150g. ugotowanej ważyło przed gotowaniem, więc jak mam obliczyć wartość kcal?


Owszem, to sprawdza się jedynie wtedy kiedy znasz wartość kaloryczną przed obróbką, napisałam tylko o co chodzi odnośnie tego "zagęszczania" kalorii podczas obróbki termicznej. Poza tym, jeśli aż tak zależy Ci na tych paru kaloriach różnicy, to przyjmij sobie wartość dla wątróbki drobiowej gotowanej (po wpisaniu w google wyskoczyło kilka stron). Między surową drobiową a wieprzową różnica kalorii jest ok. 10 (zależy od źródła), więc  praktycznie to żadna różnica.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.