- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 sierpnia 2013, 23:24
8 sierpnia 2013, 23:26
8 sierpnia 2013, 23:30
A zważ sobie po prostu surową, będzie po problemie. :DA szczerze - wydaje mi się, że ugotowana jest trochę cięższa, więc na 100 g dałabym ze 20% kalorii mniej. Ale to trzeba by sprawdzić.
no właśnie problem polega na tym że dzisiaj ugotowałam ja na obiad na 2 dni, żyjąc w cudownym przeświadczeniu że ma tyle kcal ile na "ile.wazy.pl", ale niestety oświecilo mnie kiedy zobaczyłam że tam są wartości dla surowej wątrobki, i w komenarzach pod wazeniem jest napisane ze w trakcie gotowania następuje denaturyzacja białek co powoduje zwiększenie kcal w 100g, także teraz jestem w kropce. Jutro też na obiad będe miala ta wątróbke no ale nie wiem jakie wartości mam przyjąć, a niestety surowej już zważyć nie moge;(
Edytowany przez ciekawaona 8 sierpnia 2013, 23:31
8 sierpnia 2013, 23:56
no właśnie problem polega na tym że dzisiaj ugotowałam ja na obiad na 2 dni, żyjąc w cudownym przeświadczeniu że ma tyle kcal ile na "ile.wazy.pl", ale niestety oświecilo mnie kiedy zobaczyłam że tam są wartości dla surowej wątrobki, i w komenarzach pod wazeniem jest napisane ze w trakcie gotowania następuje denaturyzacja białek co powoduje zwiększenie kcal w 100g, także teraz jestem w kropce. Jutro też na obiad będe miala ta wątróbke no ale nie wiem jakie wartości mam przyjąć, a niestety surowej już zważyć nie moge;(A zważ sobie po prostu surową, będzie po problemie. :DA szczerze - wydaje mi się, że ugotowana jest trochę cięższa, więc na 100 g dałabym ze 20% kalorii mniej. Ale to trzeba by sprawdzić.
9 sierpnia 2013, 00:23
Będzie miała tyle samo co surowa, kalorie nie wyparują ;). Z tym "zwiększaniem" kalorii chodzi o to, że ta sama wątróbka po ugotowaniu będzie prawdopodobnie ważyła mniej niż surowa, ale kalorii pozostanie tyle samo, stąd to zjawisko. Np. powiedzmy, że kawałek mięsa surowego waży 100gramów i ma 100kcal, po usmażeniu powiedzmy, że będzie ważył 80gramów, bo wyparuje woda, ale nadal będzie to te 100kcal. Dlatego "wydaje się" że po obróbce kaloryczność jest większa, ale tak naprawdę się nie zmienia. Prościej tego nie potrafię wytłumaczyć :Pno właśnie problem polega na tym że dzisiaj ugotowałam ja na obiad na 2 dni, żyjąc w cudownym przeświadczeniu że ma tyle kcal ile na "ile.wazy.pl", ale niestety oświecilo mnie kiedy zobaczyłam że tam są wartości dla surowej wątrobki, i w komenarzach pod wazeniem jest napisane ze w trakcie gotowania następuje denaturyzacja białek co powoduje zwiększenie kcal w 100g, także teraz jestem w kropce. Jutro też na obiad będe miala ta wątróbke no ale nie wiem jakie wartości mam przyjąć, a niestety surowej już zważyć nie moge;(A zważ sobie po prostu surową, będzie po problemie. :DA szczerze - wydaje mi się, że ugotowana jest trochę cięższa, więc na 100 g dałabym ze 20% kalorii mniej. Ale to trzeba by sprawdzić.
no tak ale ta Twoja usmażona wątróbka w tych 80g które pozostaną po odparowaniu wody będzie miala 100kcal- czyli 80g-100kcal, więc już 100g takiej wątróbki (tej Twojej usmażonej odparowanej:D) będzie miało 125kcal czyli nie możemy założyć ogólnie że 100kcal wątróbki to 100kcal bo nie wiemy jakim procesom została poddana (czyli to co Ty opisałaś). A ja przykładowo dzisiaj zjadłam 150g ale gotowanej wątróbki, no ale nie wiem ile te 150g. ugotowanej ważyło przed gotowaniem, więc jak mam obliczyć wartość kcal?
9 sierpnia 2013, 09:11
no tak ale ta Twoja usmażona wątróbka w tych 80g które pozostaną po odparowaniu wody będzie miala 100kcal- czyli 80g-100kcal, więc już 100g takiej wątróbki (tej Twojej usmażonej odparowanej:D) będzie miało 125kcal czyli nie możemy założyć ogólnie że 100kcal wątróbki to 100kcal bo nie wiemy jakim procesom została poddana (czyli to co Ty opisałaś). A ja przykładowo dzisiaj zjadłam 150g ale gotowanej wątróbki, no ale nie wiem ile te 150g. ugotowanej ważyło przed gotowaniem, więc jak mam obliczyć wartość kcal?Będzie miała tyle samo co surowa, kalorie nie wyparują ;). Z tym "zwiększaniem" kalorii chodzi o to, że ta sama wątróbka po ugotowaniu będzie prawdopodobnie ważyła mniej niż surowa, ale kalorii pozostanie tyle samo, stąd to zjawisko. Np. powiedzmy, że kawałek mięsa surowego waży 100gramów i ma 100kcal, po usmażeniu powiedzmy, że będzie ważył 80gramów, bo wyparuje woda, ale nadal będzie to te 100kcal. Dlatego "wydaje się" że po obróbce kaloryczność jest większa, ale tak naprawdę się nie zmienia. Prościej tego nie potrafię wytłumaczyć :Pno właśnie problem polega na tym że dzisiaj ugotowałam ja na obiad na 2 dni, żyjąc w cudownym przeświadczeniu że ma tyle kcal ile na "ile.wazy.pl", ale niestety oświecilo mnie kiedy zobaczyłam że tam są wartości dla surowej wątrobki, i w komenarzach pod wazeniem jest napisane ze w trakcie gotowania następuje denaturyzacja białek co powoduje zwiększenie kcal w 100g, także teraz jestem w kropce. Jutro też na obiad będe miala ta wątróbke no ale nie wiem jakie wartości mam przyjąć, a niestety surowej już zważyć nie moge;(A zważ sobie po prostu surową, będzie po problemie. :DA szczerze - wydaje mi się, że ugotowana jest trochę cięższa, więc na 100 g dałabym ze 20% kalorii mniej. Ale to trzeba by sprawdzić.