- Dołączył: 2009-03-21
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 2031
27 września 2010, 23:02
No więc tak jak w temacie poszukuję fajny a przede wszystkim sprawdzonych przepisów na ciasto :)
Nie długo przyjeżdża mój chłopak chciałabym mu zrobić niespodziankę -pyszne(kaloryczne ;d ) ciasto
No i nie mam pomysłu jakie?
bo nie chce zwykłego drożdżowego czy zwykłego sernika...chciałabym żeby ciasto było jakies takie inne, ciekawe, może z masa ale też nie za trudne w wykonaniu.
Prosze o pomoc doświadczone kucharki :)
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
27 września 2010, 23:37
u mnie w domu wszyscy nałogowo pożerają ciasto z gruszkami i nutellą
najpierw kruche ciasto, na to nutella, na to gruszki, na to krem z serka homogenizowanego i kremówki
27 września 2010, 23:54
brownie!! moj chlopak je uwielbia ;)!
Edytowany przez lotopauanka 27 września 2010, 23:55
- Dołączył: 2010-02-09
- Miasto: nananaa
- Liczba postów: 633
28 września 2010, 04:29
milkyway! Ulubione Mojego :D Smakuje jak kinder pingui, czy jak to się zwie.
http://www.ciasta.net/milky-way.php
28 września 2010, 05:46
niestety nie widzę Twojego pamiętnika. Pochwal się proszę w jaki sposób i w jakim czasie schudłaś 16 kg?!:)
28 września 2010, 06:12
KARPATKA
Ciasto:
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki luksusowej
5 jajek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
½ litra mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
25 dag margaryny
2 łyżki spirytusu
Ponadto:
cukier puder<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i wymieszać (utrzeć) mikserem. Gotową masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki.
Na dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć ciasto i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do ok. 270 °C. Po ok. 10 minutach (gdy ciasto już urośnie) należy otworzyć drzwiczki piekarnika (wypuścić tzw. Ducha Gór :) ) i obniżyć temperaturę do ok. 200 °C. i po ok. 3 minutach zamknąć piekarnik. Piec do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor (około 12 minut).
1 i ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus.
Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem
28 września 2010, 06:13
http://www.ciasta.net/ciasto-z-jablkami-i-budyniem.php zobacz to :) ja ostatnio zrobiłam i było pycha. Tylko weź więcej budyniów - 3 to za mało troszkę, ale 4 powinno być ok.
- Dołączył: 2010-08-29
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3128
28 września 2010, 10:02
Ja mam przepis na bardzo dobry
murzynek który robiłam dużo razy i zawszę wychodził bardzo dobry był słodki i pulchny
A więc:
SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka, 5 łyżek kakao, 1 i 3/4 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 1 cukier waniliowy (podwójny), 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu,4 jajka
DODATKOWO:
wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy lub cukier puder
Kakao rozmieszać z mlekiem, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i zagotować. Wyłączyć gaz i wrzucić margarynę i mieszać aż się rozpuści (można odlać 7 łyżek stołowych do polania powierzchni ciasta po upieczeniu). Do ostudzonej masy dodać ocet 4 żółtka i rozmieszać. Małymi ilościami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180- 200 stopni. Po ostudzeniu polewamy odlaną polewą i posypujemy według uznania: wiórkami kokosowymi lub orzechami. Można ciasto posypać cukrem pudrem.
Bardzo polecam te ciasto i życzę smacznego
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
28 września 2010, 12:11
jak kaloryczne i pyszne...to polecam 3 BITa ;)
CIASTO 3 BITSkładniki
8 paczek herbatników
1 mleko w puszce skondensowane - słodzone!!
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 l mleka
1 kostka Kasi
0,5 kremówki (lub mleka)
2 Śnieżki
4 łyzki cukru
1 kostka czekolady mlecznej
Mleko w puszcze gotować w
garnku z wodą na wolnym ogniu
przez 2 godziny aż zgęstnieje.
2 budynie ugotować w 0,5 l mleka z 4 łyżkami cukru.
Po wystudzeniu dodać kostkę Kasi utrzeć.
Kremówkę (lub mleko) ubić ze Śnieżką.
Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać zgęstniałe mleko z puszki, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników, potem masę
budyniową, znowu herbatniki, a nastepnie ubitą śmietanę. Całość posypać
startą czekoladą.
Pycha. Naprawdę warto spróbować.
- Dołączył: 2009-03-21
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 2031
28 września 2010, 17:28
omg dzięki dziewczyny :)
Tyle pomysłów że chyba przez jakiś czas codziennie będę robić inne ciasto dla niego :)
Dawno się nie widzieliśmy i chcę zrobić mu niespodziankę a że jest łasuchem to ciasto będzie super :)