Temat: poszukuję fajnych przepisów na ciato :)

No więc tak jak w temacie poszukuję fajny a przede wszystkim sprawdzonych przepisów na ciasto :)
Nie długo przyjeżdża mój chłopak chciałabym mu zrobić niespodziankę -pyszne(kaloryczne ;d ) ciasto
No i nie mam pomysłu jakie?
bo nie chce zwykłego drożdżowego czy zwykłego sernika...chciałabym żeby ciasto było jakies takie inne, ciekawe, może z masa  ale też nie za trudne w wykonaniu.
Prosze o pomoc doświadczone kucharki :)
Pasek wagi
u mnie w domu wszyscy nałogowo pożerają ciasto z gruszkami i nutellą

najpierw kruche ciasto, na to nutella, na to gruszki, na to krem z serka homogenizowanego i kremówki


brownie!! moj chlopak je uwielbia ;)!
milkyway! Ulubione Mojego :D Smakuje jak kinder pingui, czy jak to się zwie.
http://www.ciasta.net/milky-way.php
Pasek wagi

reeve

niestety nie widzę Twojego pamiętnika. Pochwal się proszę w jaki sposób i w jakim czasie schudłaś 16 kg?!:)

KARPATKA

Ciasto:
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki luksusowej
5 jajek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
½ litra mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
25 dag margaryny
2 łyżki spirytusu
Ponadto:
cukier puder<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i wymieszać (utrzeć) mikserem. Gotową masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki.

Na dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć ciasto i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do ok. 270 °C. Po ok. 10 minutach (gdy ciasto już urośnie) należy otworzyć drzwiczki piekarnika (wypuścić tzw. Ducha Gór :) ) i obniżyć temperaturę do ok. 200 °C. i po ok. 3 minutach zamknąć piekarnik. Piec do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor (około 12 minut).

1 i ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus.

Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem
http://www.ciasta.net/ciasto-z-jablkami-i-budyniem.php zobacz to :) ja ostatnio zrobiłam i było pycha. Tylko weź więcej budyniów - 3 to za mało troszkę, ale 4 powinno być ok.
Ja mam przepis na bardzo dobry murzynek który robiłam dużo razy i zawszę wychodził bardzo dobry był słodki i pulchny  A więc:
SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka, 5 łyżek kakao, 1 i 3/4 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 1 cukier waniliowy (podwójny), 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu,4 jajka
DODATKOWO:
wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy lub cukier puder


Kakao rozmieszać z mlekiem, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i zagotować. Wyłączyć gaz i wrzucić margarynę i mieszać aż się rozpuści (można odlać 7 łyżek stołowych do polania powierzchni ciasta po upieczeniu). Do ostudzonej masy dodać ocet 4 żółtka i rozmieszać. Małymi ilościami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180- 200 stopni. Po ostudzeniu polewamy odlaną polewą i posypujemy według uznania: wiórkami kokosowymi lub orzechami. Można ciasto posypać cukrem pudrem. 

Bardzo polecam te ciasto i życzę smacznego 
Pasek wagi
jak kaloryczne i pyszne...to polecam 3 BITa ;)

CIASTO 3 BIT

Składniki
8 paczek herbatników
1 mleko w puszce skondensowane - słodzone!!
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 l mleka
1 kostka Kasi
0,5 kremówki (lub mleka)
2 Śnieżki
4 łyzki cukru
1 kostka czekolady mlecznej
Mleko w puszcze gotować w garnku z wodą na wolnym ogniu przez 2 godziny aż zgęstnieje.
2 budynie ugotować  w 0,5 l mleka z 4 łyżkami cukru.
Po wystudzeniu dodać kostkę Kasi utrzeć.
Kremówkę (lub mleko) ubić ze Śnieżką.
Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać zgęstniałe mleko z puszki, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników, potem masę budyniową, znowu herbatniki, a nastepnie ubitą śmietanę. Całość posypać startą czekoladą.
Pycha. Naprawdę warto spróbować.
omg dzięki dziewczyny :)
Tyle pomysłów że chyba przez jakiś czas codziennie będę robić inne ciasto dla niego :)

Dawno się nie widzieliśmy i chcę zrobić mu niespodziankę a że jest łasuchem to ciasto będzie super :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.