30 czerwca 2013, 22:03
Używa ktoś tej stewii z Rossmanna?
Czy to jest naturalna stewia czy z jakimiś dodatkami sztucznych słodzików? Jaki ma smak? Bardzo podobny do cukru? Stewia nadaje się do wypieków ?
- Dołączył: 2011-07-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1374
30 czerwca 2013, 22:20
Sprawdź na opakowaniu, nie bierz nic co zawiera maltodekstrynę i podobne.
Czysta stewia zostawia dziwny, słodko-gorzki, ziołowy posmak, ale można się przyzwyczaić. Można z nią piec, ale nie jest to cukier - nie pomoże np. w wyrastaniu drożdży, nie zostawi ładnej skórki na cieście.
Powiedziałabym, że łyżeczka czystej stewii w proszku może zastąpić około szklanki, jak zrobiłam pancakes z dwóch szklanek mąki to z płaską łyżeczką były za słodkie (jeśli wydaje się, że to powinno być tyle, to trzeba trochę odjąć:D)
30 czerwca 2013, 22:27
damawglanach napisał(a):
Sprawdź na opakowaniu, nie bierz nic co zawiera maltodekstrynę i podobne.Czysta stewia zostawia dziwny, słodko-gorzki, ziołowy posmak, ale można się przyzwyczaić. Można z nią piec, ale nie jest to cukier - nie pomoże np. w wyrastaniu drożdży, nie zostawi ładnej skórki na cieście. Powiedziałabym, że łyżeczka czystej stewii w proszku może zastąpić około szklanki, jak zrobiłam pancakes z dwóch szklanek mąki to z płaską łyżeczką były za słodkie (jeśli wydaje się, że to powinno być tyle, to trzeba trochę odjąć:D)
a maltodekstryna jest szkodliwa? ;> bo wlasnie przeczytalam w internecie, ze stewia ją zawiera.. to coś podobnego do aspartamu? ;o
Edytowany przez healthylife 30 czerwca 2013, 22:31
- Dołączył: 2011-07-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1374
30 czerwca 2013, 22:31
Maltodekstryna podczas trawienia rozkłada się do glukozy. Jak cukier, no. Węgle złożone pochodzące ze skrobi.
Porządna stewia powinna mieć na pierwszym miejscu glikozydy stewiolowe. No i ewentualnie coś żeby ją zestalić np. do postaci tabletek.
Edytowany przez damawglanach 30 czerwca 2013, 22:33
30 czerwca 2013, 22:36
damawglanach napisał(a):
Maltodekstryna podczas trawienia rozkłada się do glukozy. Jak cukier, no. Węgle złożone pochodzące ze skrobi.Porządna stewia powinna mieć na pierwszym miejscu glikozydy stewiolowe. No i ewentualnie coś żeby ją zestalić np. do postaci tabletek.
rozumiem, dzięki :)
no ta niestety ma tą maltodekstrynę, ale jeśli ona jest jak zwykły cukier to nie jest szkodliwa jak np. aspartam.. ?
- Dołączył: 2011-07-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1374
30 czerwca 2013, 22:38
Nie mam informacji o szkodliwości, podejrzewam że dodaje się ją żeby zachować mniej-więcej proporcje z cukrem.
To pudełko wygląda na spore, moje ma 25g i trochę się go boję, jak już pisałam płaska łyżeczka potrafi prawie zabić słodyczą.
EDIT: Aha, skład mojej: Glikozyd stewiolowy 80%, stewiole, Rybozyd A
Edytowany przez damawglanach 30 czerwca 2013, 22:39
30 czerwca 2013, 22:42
znalazłam coś takiego; "Słodzik stołowy na bazie glikozydów
stewiolowych Ekland Stevia Extract. Stevia rebaudiana to roślina znana i
uprawiana w krajach Ameryki Południowej od stuleci. Po ususzeniu i
sproszkowaniu najsłodszej części jej liści- Reb A powstaje proszek,
który jest ok. 300 razy słodszy od cukru. Jedna łyżeczka Ekland Stevia
Extract pod względem słodkości zastępuje 1 łyżeczkę cukru, a przy tym
dostarcza 3 kcal."
- Dołączył: 2011-07-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1374
30 czerwca 2013, 22:46
Czyli miałam rację, domieszano maltodekstrynę żeby zachować proporcje - stewia powinna mieć 0 kalorii:)
- Dołączył: 2012-04-20
- Miasto: Gdzieś
- Liczba postów: 3755
30 czerwca 2013, 22:47
*jak coś to liście stewii można kupić w Czas Na Herbatę ;)
moja stewia zawiera maltodekstryne ale schudlam bez problemu mimo, że wtedy słodziłam nią sporo. nie wydaje mi sie zeby znacząco podnosiła poziom glukozy we krwi, bo na pewno przeszkodziłoby mi to w chudnięciu (bo nie chudnę jak jem produkty z wysokim IG).
30 czerwca 2013, 22:49
damawglanach napisał(a):
Czyli miałam rację, domieszano maltodekstrynę żeby zachować proporcje - stewia powinna mieć 0 kalorii:)
no niestety.. ciekawe czy lepiej uzywac ten slodzik czy zwykly cukier..