25 czerwca 2013, 22:59
Mam pytanie o ten właśnie makaron, czy on się czymś różni od normalnego, białego makaronu? Jest zdrowszy czy nie? Moja mama zaczęła teraz kupować właśnie taki, i nie wiem czy on się czymś różni?
Edytowany przez 25 czerwca 2013, 22:59
25 czerwca 2013, 23:01
tak !:) jest zdecydowanie zdrowszy ponieważ pochodzi z nieoczyszczonych łupin ziaren,czyli teoretycznie jesz to co powinnaś-to co zdrowe :)
- Dołączył: 2012-05-02
- Miasto: New York City
- Liczba postów: 1816
25 czerwca 2013, 23:03
wkleje Ci fragment mojej notki z pamietnika, ktora kiedys pisalam o makaronie, i wlasnie o tym durum :
" makaron,
ok to, że sam w sobie nie jest tuczący-wiedziałam, bombę kaloryczną
robią z niego sosy, ale przyznam, że wcześniej w mojej głowie
funkcjonowało myślenie, że makaron dobry to ten z napisem na opakowaniu
np 2 -jajeczny, 4 jajeczny (zresztą najczęściej jak się okazuje są to
jajka w proszku). I nic mnie więcej nie interesowało (nie często jadłam
makarony), a okazuje się, że nic bardziej mylnego prawdziwy włoski
makaron, zdrowy i dobry jest robiony bez jaj! i koniecznie z mąki zwanej semoliną wyprodukowanej z twardej pszenicy durum, pszenica
ta ma dużo glutenu, białka roślinnego, to taki 'klej', który umożliwia
wyprodukowanie makaronu bez jajek. A taki the best makaron to będzie z
semoliny pełnoziarnistej, pełen błonnika i witamin z grupy B,
fosforu, żelaza, cynku, magnezu, do tego aby go strawić nasz organizm
będzie musiał się troszkę napracować- czyli zużyć już na same strawienie
dużo energii, czyli bezpieczniejszy dla naszych bioder, niż
wyprodukowany ze zwykłej mąki pszennej. Zwykłe makarony często mają
wysoki indeks glikemiczny, czyli dostarczają dużo cukru, organizm wtedy
jak szalony produkuje dużo insuliny aby go zbić, po tej akcji jest tak
zmęczony, że od razu jesteśmy znowu głodni... Np jeżeli IG=90, oznacza
to, że po zjedzeniu 50 g po 2-3h poziom cukru we krwi wzrośnie aż o 90%.
Z ciekawostek: pierożki ravioli maja IG=70, campellini (takie
cieniutkie spaghetti) IG= 45, ale to nie koniec...ten sam makaron im
bardziej go rozgotujemy tym więcej przyswoimy z niego makaronowego
węglowodanu (skrobi), czyli miękki, rozgotowany makaron strawimy
błyskawicznie i w całości przyswoimy (co zdecydowanie zagraża utrzymaniu
smukłości naszych kształtów
),
twardy, zwarty trawimy dłużej, i w duzej mierze wydalimy. Np. Spaghetti
z pszenicy durum al dente gotowane 10 minut ma IG=44, jeżeli te same
spaghetti będziemy gotować 20 minut organimz przyswoi z niego więcej
skrobi, IG skacze do 61. A Najlepsze jest oczywiście spaghetti z pełnoziarnistej pszenicu durum gotowane 10 minut ( IG= 37)"
Edytowany przez vickybarcelona 25 czerwca 2013, 23:04
25 czerwca 2013, 23:07
dziękuję bardzo, i bardzo ucieszyły mnie te odpowiedzi:)
25 czerwca 2013, 23:11
jest zdrowszy niż pełnoziarnisty nawet;) ja tylko taki kupuję.
- Dołączył: 2013-05-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1050
25 czerwca 2013, 23:25
a to obojętnie który taki makaron? może być np lubelli? albo najlepiej niech mi ktoś wyśle link do zdj bo chętnie bym kupiła, a nie chcę kupić złego :)
25 czerwca 2013, 23:27
ja mam z biedronki, w składzie właśnie tylko ta semolina, więc chyba jest ok, i tańszy od lubelli od płowe
25 czerwca 2013, 23:32
To jest zwykły makaron. Nieprawda, że z nieoczyszczonych łupin, z nieoczyszczonych ziaren to jest pełnoziarnisty. Samo " makaron durum" to makaron z semoliny, tak: zwykła Lubella, Sorenti, makaron lidlowy czy biedronkowy (tylko nie ten najtańszy). Całe sklepowe półki są nim zawalone, czemu masz kupić zły? Ogólnie bezjajeczne makarony to makarony durum, tylko ten najtańszy z biedro to jakiś dziwny. Jak nie chcesz kupić złego to czytajże etykiety.
PS. Makaron gotowany 10 min to paciara a nie al dente ;)
26 czerwca 2013, 01:11
CoJaTuRobie napisał(a):
jest zdrowszy niż pełnoziarnisty nawet;) ja tylko taki kupuję.
Nie jest.
BeFitAndHappy napisał(a):
tak !:) jest zdecydowanie zdrowszy ponieważ
pochodzi z nieoczyszczonych łupin ziaren,czyli teoretycznie jesz to co
powinnaś-to co zdrowe :)
To też nie jest prawdą.
Semolina to oczyszczona mąka z pszenicy durum. Owszem, jest zdrowsza od "zwykłej", ma niższy ig. Większość makaronów, oprócz najtańszych typu Tip jest z tej mąki.
Najzdrowsza jest i tak pełnoziarnista, pszenna, jeszcze lepiej żytnia czy orkiszowa.
26 czerwca 2013, 10:39
Ale ja mię mówię o rym najtańszym z biedronki, są różne. Ten jestem w op 500 g