Temat: Chleb pszenny, czy bułka grahamka?

Czy ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego biały chleb, czyli pszenny, nie jest zalecany na diecie?

Sprawdziłam dane na temat wartości chleba pszennego, chleba razowego i bułki grahamki i wydaje mi się, że kaloryczność jest niemalże taka sama, biały ma trochę mniej białka, tłuszczu i węglowodanów i nieco mniej błonnika... Czy to jest jakaś znacząca różnica?

Co najbardziej polecacie i dlaczego (nie chodzi mi o kwestie smakowe). Podajcie jasne powody.

Tu są adresy:

Pszenny: http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-pszennego

Razowy: http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-razowego-z-dynia

Grahamka: http://www.ilewazy.pl/duza-bulka-grahamka


owszem, kalorie są takie same, ale pelne ziarno (grahamka, razowy) mają właśnie po pierwsze błonnik - przez co sycą na dłużej - są stopniowo uwalniane przez co nie jesteśmy głodne :) a poza tym pełne ziarno nie jest oczyszczone - dostarczamy witamin, minerałów, których w białym chlebie nie ma :) no i chyba ma też niższy IG - słyszałam że ciemne pieczywo pozwala na mniejsze wchłanianie cukrów.

ja osobiście jem chleb razowy raz na jakiś czas, jest dobry, ale szybko się rozlatuje, więc jem z niego tylko kanapki w domu. Do pracy albo na uczelnię zabieram zwykle albo grahamkę albo kajzerkę żytnią pełnoziarnistą albo bułkę wieloziarnistą :)
troche mniej ma wszystkiego jak sama napisałaś
mnie biały chleb mniej syci np ale na diecie jest zalecana różnorodność 
Pasek wagi
a tak przy okazji zadam wam pytanie:  który chleb jest lepszy: razowy czy o niskim IG
Chleb to chleb, w grę wchodzi tylko zawartość błonnika- i tylko tym kierują się osoby na diecie - wybierają ciemny bo ma go więcej
Ja uważam, że:
- chleb ciemny ma więcej błonnika niż chleb z białej mąki, a błonnik nie jest trawiony przez organizm, więc na dobrą sprawę - jedząc (przykładowo) po 100g każdegu z rodzajów chleba, to wchłonie nam się 90% chleba białego i tylko 70% chleba ciemnego. Więc mniej kalorii. Więc mniej składników, mniej cukrów.
- co do tego błonnika: dochodzi jeszcze fakt, że chleb ciemny jest wolniej z tego powodu rozkładany + pęcznienie pod wpływem wody, więc jesteśmy dłużej nasycone
- wydaje mi się, że ciemny chleb ma więcej składników odżywczych (witaminy?)
A jeśli chodzi o pieczywo chrupkie ? Np. Żytnie? Czy może zastąpić żwykłe pieczywo?

karolka1903 napisał(a):

A jeśli chodzi o pieczywo chrupkie ? Np. Żytnie? Czy może zastąpić żwykłe pieczywo?

Jak dla mnie to taką tekturką ciężko się najeść. Potem wychodzi podobnie z kalorycznością, bo zjada się ich więcej niż takiego standardowego chleba.

Najlepiej jest jeść zarówno białe jak i ciemne pieczywo. Ja np jadam bułki pszenne, grahamki tylko czasami ponieważ nie służy mi ciemne pieczywo.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.