Temat: Z czym jecie naleśniki?

Nigdy nie byłam fanką naleśników. Nadal pamiętam  te tłuste, grubaśne ze szkolnej stołówki z wysuszonym na wiór twarogiem w środku, brrr. Może kilka razy w życiu zdarzyło mi się jeść naprawdę dobre.
Postanowiłam  trochę pokombinować z różnymi rodzajami mąki (pszenna pełnoziarnista, gryczana, kukurydziana) ,ale nie mam pomysłu na fajne nadzienie. 
Jakie są Wasze ulubione naleśnikowe wariacje?
Na słodko, wytrawne, wszystkie mile widziane .
Bardzo dobre są z fetą i szpinakiem. Nigdy nie jadłam szpinaku do momentu aż koleżanka uraczyła mnie tym specjałem w naleśnikach i było pyszne. Ja jeszcze lubię z owocami np banan, nektarynka jakieś jabłko co kto lubi i to zmieszane z jogurtem naturalnym i napchane w naleśnika. No i generalnie kilk dni temu kupiłam naleśnika gotowca z biedronki z serem i są pyszne. Ale niestety nie wiem jak farsz dokładnie zrobiony. A tak standardowo jak mam na nie mega ochotę to jem z dżemem albo twarogiem aczkolwiek czasami robię jeszcze z miesem na bolońsko albo z pieczarkami i serem.

wiewioreczka.aga napisał(a):

z dżemorem lub nutellą. Może mało dietetycznie ale pysznie
- z dżemem, lubię kwaśny, najlepiej porzeczkowy lub powidła
- ze szpinakiem z czosnkiem i fetą/twarogiem, przyprawione gałką muszkatołową
- z twarogiem(twaróg, śmietana, cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy, rodzynki), najlepsze odsmażane na maśle
- z jajkami(posiekane drobno gotowane jajka, jajko surowe, bułka tarta, cebula, ostra papryka, ser żółty), odsmażane
- z truskawkami lub jagodami z cukrem i bitą śmietaną
- z pieczarkami (pieczarki smażone z cebulą+ bułka tarta, natka lub szczypiorek)
- krokiety z nadzieniem z mielonego mięsa
- z jabłkami startymi na tarce, duszonymi z cynamonem
- z jabłkami pokrojonymi w kostkę,duszonymi na maśle z dodatkiem cynamonu, imbiru, rodzynek, soku z cytryny, cukru, gałki
Ciasto na naleśniki robię z takiego przepisu:
3 jajka, szczypta soli,  szklanka mąki, 2/3 szklanki mleka, 2/3 szklanki zimnej wody, ciasto na godzinę do lodówki, później smażę pierwszy na klarowanym maśle, resztę już bez tłuszczu. Wychodzą bardzo cienkie, ale nie ma problemu z odwracaniem, jeśli ciasto wcześniej postoi i zgęstnieje.
U mnie w domu pierwsze miejsce zajmują naleśniki bardzo cienko maźnięte jakimś kremem czekoladowym i dżemem morelowym ale takim robionym przez teściową. W nim nie ma w ogóle cukru. Słodycz czekolady i cierpkość owoców to świetne połączenie
z serem ;) mniammmm
Z twarożkiem takim typu homogenizowany i truskawkami
Ja robię cieniutkie zwykle z dżemem malinowym, albo serem. A z takich konkretniejszych to z kurczakiem i sosem czosnkowym ;)
Pasek wagi
Dżemem. Bananem. Szpinakiem. Twarogiem. Z kapustą kiszoną i grzybami zdarzyło mi się raz zrobić ;)
Pasek wagi
Na konkretnie:
- szpinak z rozgniecionym tofu i sokiem z cytryny,
- fasola i kukurydza w sosie pomidorowym z chili,
- pieczarki z granulatem sojowym.

Na słodko:
- zmiksowany banan z tofu,
- budyń na mleku migdałowym z owocami jagodowymi (truskawki, maliny, jagody...),
- masło orzechowe z bananem,
- domowa nutella (zmiksowane orzechy laskowe z kakao, mlekiem roślinnym i syropem z agawy).
Z twarogiem, z jabłkami, z pieczarkami...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.