14 maja 2013, 16:21
Nigdy nie byłam fanką naleśników. Nadal pamiętam te tłuste, grubaśne ze szkolnej stołówki z wysuszonym na wiór twarogiem w środku, brrr. Może kilka razy w życiu zdarzyło mi się jeść naprawdę dobre.
Postanowiłam trochę pokombinować z różnymi rodzajami mąki (pszenna pełnoziarnista, gryczana, kukurydziana) ,ale nie mam pomysłu na fajne nadzienie.
Jakie są Wasze ulubione naleśnikowe wariacje?
Na słodko, wytrawne, wszystkie mile widziane
![]()
.
- Dołączył: 2008-02-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 911
14 maja 2013, 19:06
Bardzo dobre są z fetą i szpinakiem. Nigdy nie jadłam szpinaku do momentu aż koleżanka uraczyła mnie tym specjałem w naleśnikach i było pyszne. Ja jeszcze lubię z owocami np banan, nektarynka jakieś jabłko co kto lubi i to zmieszane z jogurtem naturalnym i napchane w naleśnika. No i generalnie kilk dni temu kupiłam naleśnika gotowca z biedronki z serem i są pyszne. Ale niestety nie wiem jak farsz dokładnie zrobiony. A tak standardowo jak mam na nie mega ochotę to jem z dżemem albo twarogiem aczkolwiek czasami robię jeszcze z miesem na bolońsko albo z pieczarkami i serem.
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
14 maja 2013, 19:09
- z dżemem, lubię kwaśny, najlepiej porzeczkowy lub powidła
- ze szpinakiem z czosnkiem i fetą/twarogiem, przyprawione gałką muszkatołową
- z twarogiem(twaróg, śmietana, cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy, rodzynki), najlepsze odsmażane na maśle
- z jajkami(posiekane drobno gotowane jajka, jajko surowe, bułka tarta, cebula, ostra papryka, ser żółty), odsmażane
- z truskawkami lub jagodami z cukrem i bitą śmietaną
- z pieczarkami (pieczarki smażone z cebulą+ bułka tarta, natka lub szczypiorek)
- krokiety z nadzieniem z mielonego mięsa
- z jabłkami startymi na tarce, duszonymi z cynamonem
- z jabłkami pokrojonymi w kostkę,duszonymi na maśle z dodatkiem cynamonu, imbiru, rodzynek, soku z cytryny, cukru, gałki
Ciasto na naleśniki robię z takiego przepisu:
3 jajka, szczypta soli, szklanka mąki, 2/3 szklanki mleka, 2/3 szklanki zimnej wody, ciasto na godzinę do lodówki, później smażę pierwszy na klarowanym maśle, resztę już bez tłuszczu. Wychodzą bardzo cienkie, ale nie ma problemu z odwracaniem, jeśli ciasto wcześniej postoi i zgęstnieje.
14 maja 2013, 19:10
U mnie w domu pierwsze miejsce zajmują naleśniki bardzo cienko maźnięte jakimś kremem czekoladowym i dżemem morelowym ale takim robionym przez teściową. W nim nie ma w ogóle cukru. Słodycz czekolady i cierpkość owoców to świetne połączenie
14 maja 2013, 19:23
Z twarożkiem takim typu homogenizowany i truskawkami
- Dołączył: 2013-02-13
- Miasto: Koszalin
- Liczba postów: 1079
14 maja 2013, 19:26
Ja robię cieniutkie zwykle z dżemem malinowym, albo serem. A z takich konkretniejszych to z kurczakiem i sosem czosnkowym ;)
- Dołączył: 2011-08-19
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 2274
14 maja 2013, 19:30
Dżemem. Bananem. Szpinakiem. Twarogiem. Z kapustą kiszoną i grzybami zdarzyło mi się raz zrobić ;)
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3186
14 maja 2013, 19:32
Na konkretnie:
- szpinak z rozgniecionym tofu i sokiem z cytryny,
- fasola i kukurydza w sosie pomidorowym z chili,
- pieczarki z granulatem sojowym.
Na słodko:
- zmiksowany banan z tofu,
- budyń na mleku migdałowym z owocami jagodowymi (truskawki, maliny, jagody...),
- masło orzechowe z bananem,
- domowa nutella (zmiksowane orzechy laskowe z kakao, mlekiem roślinnym i syropem z agawy).
- Dołączył: 2013-03-08
- Miasto: Biała Podlaska
- Liczba postów: 575
14 maja 2013, 19:34
Z twarogiem, z jabłkami, z pieczarkami...