Temat: Paluszki rybne.

Hej :) Orientuję się może któraś z was ile może mieć kcal paluszek rybny z Family Fish?
Na opakowaniu piszę, że 1 porcja (100g) dostarcza 226 kcal. Całe opakowanie ma 300g. 
100g ile to paluszków rybnych?

300g podziel przez ilość paluszków w opakowaniu wtedy wyjdzie Ci ile gram waży jeden paluszek rybny. No a potem łatwo policzysz sobie ile ma kcal.

marzena8601 napisał(a):

300g podziel przez ilość paluszków w opakowaniu wtedy wyjdzie Ci ile gram waży jeden paluszek rybny. No a potem łatwo policzysz sobie ile ma kcal.

W opakowaniu jest 10 sztuk.
300g:10=30g - 1 paluszek
100g:30g=3 paluszki 

Czyli wychodzi, że 1 porcja 100 g w zaokrągleniu to 3 paluszki tak?

A jeden paluszek ma :
226 kcal : 3 = 76 kcal 
Tak :-)
Wyższa matematyka:))
a tam jest wogole ryba w skladzie???
Pasek wagi
ee.. a nie lepiej rybę jeść, a nie tę przetwożoną panierkę z odpadkami rybki?
Pasek wagi

Izabella65044 napisał(a):

marzena8601 napisał(a):

300g podziel przez ilość paluszków w opakowaniu wtedy wyjdzie Ci ile gram waży jeden paluszek rybny. No a potem łatwo policzysz sobie ile ma kcal.
W opakowaniu jest 10 sztuk.300g:10=30g - 1 paluszek100g:30g=3 paluszki Czyli wychodzi, że 1 porcja 100 g w zaokrągleniu to 3 paluszki tak?A jeden paluszek ma :226 kcal : 3 = 76 kcal 



Niestety, ale Twoje wyliczenie jest BŁĘDNE !!!
a trudność zadania na poziomie 2 klasy podstawówki.

POPRAWNE wyliczenie zamieszczam poniżej


jeżeli  100g = 226 kcal

to 300 g = 678 kcal  (226 x 3)  (tj. 10 szt. paluszków)

wobec  czego  1 paluszek = 67,8 kcal



pooziomkaaa napisał(a):

Niestety, ale Twoje wyliczenie jest BŁĘDNE !!!a trudność zadania na poziomie 2 klasy podstawówki. POPRAWNE wyliczenie zamieszczam poniżej jeżeli  100g = 226 kcal to 300 g = 678 kcal  (226 x 3)  (tj. 10 szt. paluszków) wobec  czego  1 paluszek = 67,8 kcal


Przecież napisała,że w przybliżeniu... 8 kcal różnicy, to nic,Rozumowanie było ok, biorąc pod uwagę, że to zawsze są uśrednione wartości.

.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.