Temat: ach te naleśniki

Na początku przyznam, że hm.... prawie w ogóle nie mam praktyki w gotowaniu.
  Ostatnio próbowałam robić dukanowe naleśniki..... no i wszystko fajne tylko za każdym razem się łamały przy przewracaniu .. ;( dałam na patelnie więcej ciasta i to samo.... Powiedzcie mi kucharki co robicie by wam się naleśniki nie łamały?

daje
dwa jajka
dwie łyżki mąki kukurydzianej
pół szklanki mleka
ser mielony bądź nie
sól lub słodzik ...........

trzeba rozgrzac patelnie
dukanowych nie robię ale mogę ci podać niezawodny przepis na tradycyjne:p
Ja robiłam podobne ciasto, tylko bez sera,za to ze mielonymi otrębami :) konsystencję musisz mieć dość płynną , nie powinny się łamać.
Na słono dodaję szpinaku :) mniam. I nie dawaj więcej ciasta, bo za grube zawsze pękają
patelnie rozgrzewam'

hmy czyli one maja byc cienkie by sie nie łamały  ,......
Polecam przewracanie je drewnianą szpatułką
 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.