Temat: Dorsz wędzony - jadacie?

Hej. Odkąd pamiętam staram się jeść minimum jedną rybę tygodniowo, a jako że świeżych nie umiem przyrządzać, z reguły (w 95%) jest to wędzona makrela. Często tuńczyk z puszki, a czasami łosoś z piekarnika (rzadko).

Ostatnio postanowiłam zmienić makrelę, która zdązyła mi się znudzić i kupiłam dorsza wędzonego (atlantyckiego), którego często jem jak jestem w domu. Uwielbiam dorsza ! Czy jest on równie zdrowy jak wszystkie inne ryby? I jaka jest różnica między atlantyckim a bałtyckim? Tylko w smaku? (chociaż pewnie niewielka)

A Wy, lubicie?

fracture napisał(a):

I jaka jest różnica między atlantyckim a bałtyckim? Tylko w smaku? (chociaż pewnie niewielka)

Dorsz bałtycki jest jednym z podgatunków dorsza atlantyckiego.
Pasek wagi
dorsz wędzony - uwielbiam!!!! Jest przepyszny, ale jeden warunek: musi być świeży! Te w marketach mają się różnie...
Pasek wagi
Dorsz jest duzo mniej kaloryczny o tlustej makreli. Bardzo lubie dorsza i makrele rowniez. Nigdy sie nie zastanawialam nad roznica pomiedzy baltyckim a atlantyckim dorszem. Dorsz to dorsz
Dorsz jest bardzo zdrowy - dość chudy i jak każda ryba morska zawiera kwasy Omega 3.
Mam jednak jedną uwagę - wędzenie ryb ( i nie tylko ryb ) nie jest najzdrowszą formą ich przyrządzania - najczęściej wędzenie to sama chemia ( poczytaj skład ), poza tym powoduję to raka żołądka - oczywiście nie od razu, ale trzeba na to uważać. Dużo  zdrowiej dorsza upiec np. w folii, usmażyć na patelni grillowej czy przygotować "na parze"
dorsz jest mega zdrowy, ale trzeba uwazac wlasnie na atlantyckiego, bo one bardzo kumuluja metale ciezkie w sobie i substancje toksyczne, ktore uposledzaja funkcjonowanie tarczycy, maja negatywny wplyw na iloraz inteligencji, oslabiaja pamiec i zaburzaja koncentracje.  Lepszy bedzie tunczyk, sardynki, dorsz, ale pacyficzny , sledz 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.