- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
7 kwietnia 2013, 11:31
Czy surowe warzywa podnoszą poziom cukru?
Jakie najmniej? A jakie najbardziej?
Czy rzodkiewka podnosi cukier?
Jakie warzywa najlepiej jesc podczas diety?
- Dołączył: 2013-02-11
- Miasto: Będzin
- Liczba postów: 1325
7 kwietnia 2013, 11:53
wartość energetyczna 100g warzyw to średnio 10-40 kcal. Warzywa zawierają dużo wody i mało
węglowodanów, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i
nie powodują nagłych napadów głodu.
Do warzyw o wyższej zawartości cukrów, a co za tym idzie o wyższym
indeksie glikemicznym należą:
- ziemniaki,
- gotowana marchew,
- buraki,
- groszek zielony,
- kukurydza,
- bób,
- warzywa strączkowe.
- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
7 kwietnia 2013, 11:53
gotowane mają wysokie IG, więc to one podnoszą cukier (szczególnie marchew i ziemniaki)
rzodkiewka ma niskie IG
każde, byleby nie przesadzać (szczególnie ze strączkowymi, marchwią i kapustą)