Temat: Rzodkiewka i inne warzywa

Czy surowe warzywa podnoszą poziom cukru? 
Jakie najmniej? A jakie najbardziej?
Czy rzodkiewka podnosi cukier?
Jakie warzywa najlepiej jesc podczas diety?
Pasek wagi
wartość energetyczna 100g warzyw to średnio 10-40 kcal. Warzywa zawierają dużo wody i mało węglowodanów, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i nie powodują nagłych napadów głodu.
Do warzyw o wyższej zawartości cukrów, a co za tym idzie o wyższym indeksie glikemicznym należą:
  • ziemniaki,
  • gotowana marchew,
  • buraki,
  • groszek zielony,
  • kukurydza,
  • bób,
  • warzywa strączkowe.

gotowane mają wysokie IG, więc to one podnoszą cukier (szczególnie marchew i ziemniaki)
rzodkiewka ma niskie IG
każde, byleby nie przesadzać (szczególnie ze strączkowymi, marchwią i kapustą)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.