Temat: Dietetyczne zagęszczanie

Witam
Czym zagęszczać sosy i zupki jeśli sam jogurt naturalny nie wystarcza,?
Macie jakieś swoje sposoby?
Co używacie zamiast zaklępki z mąki?

Pasek wagi
Ja nie zagęszczam zup. Można się do tego przyzwyczaić. A sosy to już w ogóle odpadają. Z czasem bedzie Ci smakowac i bez sosów. Jedyne sosy jakie uznaję to jogurtowy i vinegret
Bułka tarta? ;D
Używam mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej, pszennej lub owsianej), mąki kukurydzianej, mąki ze strączków (soja, ciecierzyca, soczewica). Łyżka mąki w sosie Cię nie zabije, możesz ze spokojem zagęścić sos.
Czesto robie zupy kremy,nie uzywam maki...czasem do zageszczenia sosu miesnego daje kromke chleba razowego pasmarowanego musztarda ostra dijon.
Pasek wagi
a ja uzywam cukini:) a jak gotuje zupę np z kalafiorem to częśc kalafiora miksuje a reszta jest w całości.
uzywam normalnie maki. ilez tego uzyje 2? lyzki? a co to jest? poza tym jem normalnie obiadu u kogos albo w barze a tam nie bede przeciez prosila o oddzielny garnek z ugotowanym obiadem.
Pasek wagi
blenderuje troche
bądz daje troche mąki 
ale ogólnie się przyzwyczaiłam do rzadkich
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi- podpowiedzi :D
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.