- Dołączył: 2010-11-22
- Miasto: Koszalin
- Liczba postów: 91
21 marca 2013, 13:12
Witam
Czym zagęszczać sosy i zupki jeśli sam jogurt naturalny nie wystarcza,?
Macie jakieś swoje sposoby?
Co używacie zamiast zaklępki z mąki?
- Dołączył: 2012-01-08
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 741
21 marca 2013, 13:16
Ja nie zagęszczam zup. Można się do tego przyzwyczaić. A sosy to już w ogóle odpadają. Z czasem bedzie Ci smakowac i bez sosów. Jedyne sosy jakie uznaję to jogurtowy i vinegret
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3186
21 marca 2013, 13:24
Używam mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej, pszennej lub owsianej), mąki kukurydzianej, mąki ze strączków (soja, ciecierzyca, soczewica). Łyżka mąki w sosie Cię nie zabije, możesz ze spokojem zagęścić sos.
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
21 marca 2013, 13:25
Czesto robie zupy kremy,nie uzywam maki...czasem do zageszczenia sosu miesnego daje kromke chleba razowego pasmarowanego musztarda ostra dijon.
- Dołączył: 2009-04-08
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 1051
21 marca 2013, 13:28
a ja uzywam cukini:) a jak gotuje zupę np z kalafiorem to częśc kalafiora miksuje a reszta jest w całości.
- Dołączył: 2013-03-06
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 25973
21 marca 2013, 13:32
uzywam normalnie maki. ilez tego uzyje 2? lyzki? a co to jest? poza tym jem normalnie obiadu u kogos albo w barze a tam nie bede przeciez prosila o oddzielny garnek z ugotowanym obiadem.
- Dołączył: 2010-01-03
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4437
21 marca 2013, 13:37
blenderuje troche
bądz daje troche mąki
ale ogólnie się przyzwyczaiłam do rzadkich
- Dołączył: 2010-11-22
- Miasto: Koszalin
- Liczba postów: 91
22 marca 2013, 12:04
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi- podpowiedzi :D